A Magyar Energiahatékonysági Intézet közhasznúsági jelentése, 2015-2016

2016. 6. 2.

A legolcsóbb, és a leginkább környezetbarát energia az, amit fel sem használunk, ezért az energiahatékonyság a fenntartható energiagazdálkodás első lépése. Az energiahatékonyság számunkra az energiafelhasználás racionalizálását jelenti: azonos szolgáltatási színvonal és komfort mellett kevesebb erőforrást használunk fel.

A hatékonyság sok mindenből fakadhat: a technológia fejlődéséből, a jobb hatásfokkal működő berendezések alkalmazásából, ugyanakkor az energiafelhasználás hatékonyságára fogyasztási szokásaink is jelentős befolyással bírnak. Az energia hatékony felhasználása olyannyira fontos, hogy még megújuló energiát is csak akkor éri meg igazán alkalmazni, ha azt megelőzően a felhasználás hatékonysága is növekszik.

Az energiahatékonyság tehát a tudatos energiafelhasználás egyik első és legfontosabb lépése, azonban az ország energiagazdálkodásának fenntarthatósága tekintetében kulcskérdés. A drágán és a környezetet jelentős mértékben terhelve előállított energiát nagyon pazarlóan használjuk. Ez komoly és felesleges költségekkel jár, terheli a háztartások, és a középületek fenntartóinak pénztárcáját. Ha ezen nem változtatunk, akkor már a közeljövőben is komoly gondokkal kell szembenéznünk: a felesleges, pazarló energiafelhasználás visszaszorítása, a hatékony energiafelhasználás jövőnk kulcsa és a nemzetgazdaság érdeke. Ezt felismerve a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft legfőbb célja az energiafelhasználás hatékonyságának növelése. Feladatának tartja, hogy az energiahatékonyság kérdését támogató, az energia hatékony felhasználását termékeikkel vagy szolgáltatásaikkal lehetővé tévő piaci szereplők számára közös platformot biztosítson. Támogassa és kezdeményezze az általános szemléletformáláson és a szűkebben vett szakmai tevékenységén keresztül a hatékony energiafelhasználás megkerülhetetlenné válását úgy az energia-felhasználók mindennapjaiban, mint az energetikai-szakpolitikai döntéshozatal szintjein.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Közhasznú) Nonprofit Kft a nyilvánosság előtt és a szakpolitikai döntéshozatal zárt szintjein is fellép a hatékony energiafelhasználás érdekében. Működésének célja, hogy aktívan kezdeményezzen, vagy támogasson minden olyan szakpolitikai, piaci-üzleti vagy fontos társadalmi kezdeményezést, amely szándéka szerint csökkenti és hatékonyabbá teszi az energia bármilyen formájának felhasználását.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Közhasznú) Nonprofit Kft tevékenységét felelősen, átláthatóan és a mindenkor elérhető legmagasabb szakmai-tudományos háttértámogatásra építve végzi.

Mottónk: Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás