A Föld napján indul útjára „Az Alkotók” című műsor

2018. 4. 19.

Április 22. a Föld napja. Egy jelkép, a véges erőforrásokra, az azokkal való hatékony gazdálkodásra hívja fel a figyelmet. Talán az is jelképesnek nevezhető, hogy e jeles napon indul útjára a MEHI közreműködésével „Az Alkotók!” című műsor, amely egyedi szemszögből és új fókusszal követi végig egy lakóház átváltozását. Ez a szempont az energiahatékonyság.

Az energiafelhasználás egyik legfontosabb szegmensét napjainkban az épületek fűtése és a háztartási készülékek és berendezések fogyasztása teszi ki az egész világon. Az előttünk álló egyik legnagyobb kihívás az épületek energiahatékonyságának további javításában van. 

Egy építkezés rengeteg felelősséggel és vesződséggel járhat. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy Európában – így Magyarországon is - egy épületenergetikai korszakváltás zajlik. Az Európai Unió tagállamaiban fokozatosan kerülnek bevezetésre azok az építési előírások, melyeknek célja, hogy csökkentsék az épületek energiafelhasználását és károsanyag-kibocsátását. A változás tehát hasznos és előremutató, hiszen minden épület energetikai felújítása fenntartható módon képes a rezsit tovább csökkenteni és a mindenkori energiaáraktól függetleníteni. Azonban azt is jelenti, hogy az évtizedes tervezői, építkezési szokások és követelmények radikálisan változnak.

„Az Alkotók” című doku-reality az építőipar különböző szakemberei munkáján és innovatív technológiák bemutatásán keresztül igyekszik a nézőket eligazítani ebben az életre szóló döntésben. Nem titok, hogy egy energiahatékonysági szempontból nagyon gyenge épület felújítását követi végig, és mutatja be mindazt a kihívást, de örömet is, amivel egy nagyobb építkezés során szembesülünk.

A műsorban felújítandó ház jól reprezentálja a hazai helyzetet: a magyarok többsége hagyományos téglából épült, szigetelés nélküli, igen elavult energetikai jellemzőkkel rendelkező lakásokban él. A drágán megtermelt energiát tehát még nagyon pazarlóan és a környezetet terhelő módon használjuk, ami komoly terhet jelent a családi pénztárcának.

Egy magyar család egyik legnagyobb és legfontosabb tulajdona napjainkban az a lakás, amelyben él. Komolyabb felújításokra 20-30 évente kerül sor. Megéri tehát gondosan előkészülni rá. Amikor egy házat felújítunk, millió tényezővel kell számolni. Legalább annyira fontos a belbecs, mint a külcsín, hiszen döntéseink befolyásolják lakásunk hosszú távú üzemeltetési költségeit, ami a zsebünkre megy.

Egyetlen biztos recept van, ami minden ház esetében alkalmazható, mégpedig a minőség és az átgondolt tervezés. Ez az a két legfontosabb összekötő kapocs, mely mind az építőanyagok és készülékek, berendezések kiválasztásában, mind a kivitelezési munkák elvégzésében jelen kell, hogy legyen. Ez derül ki az április 22-én induló sorozatból is.

„A Magyar Energiahatékonysági Intézet büszke arra, hogy benne lehet ebben az új produkcióban. A sorozat tele van technikai és műszaki újdonságokkal, melyeket még kevesen ismernek, de minden korszerűsítőnek fontos tudnia. Az egész felújítás alatt az energiahatékonyság kiemelt szempontként van jelen. Ez ma már nemcsak alapvető, hanem általánosan követendő mintaszemlélet is, amit a MEHI minden fórumon következetesen képvisel. A korszerűsítési feladatok során hiába találta magát több nehézséggel is szemben a csapat, a sok nagyszerű szakember kooperációja segít megtalálni a legjobb és legokosabb megoldásokat.” – mondta Szalai Gabriella, a MEHI vezetője.