Aki szegényebb, az kitettebb a környezeti szennyezésnek is

2019. 2. 8.
Európa társadalmi, gazdasági szempontból legrosszabb helyzetben lévő területeinek lakosságát sújtja leginkább a légszennyezettség és az egyéb környezeti szennyezés - áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentésében
A jelentés részletesen a Portfolio.hu-n olvasható. 
 
Miközben összességében az európai környezeti minőség javuló tendenciát mutat, bizonyos régiók és bizonyos társadalmi rétegek továbbra is aránytalanul nagy veszélynek vannak kitéve például a lég- vagy éppen zajszennyezettségnek. 
 
A szervezet szerint ezért célzott akciókra van szükség a szegények, idősek és gyerekek környezetszennyezéssel szembeni fokozott védelme érdekében, különösen Európa keleti és déli régióiban. Így Magyarországon is, amelyet más kelet- és dél-európai országokkal együtt például az átlagosnál jóval nagyobb szállópor- (PM2,5) és talajközeli-ózon szennyezés jellemez.
 
 
A jelentés rámutat, ezen országokban a jövedelmek és a képzettség alacsonyabb, a munkanélküliségi ráták pedig magasabbak az európai átlagnál. A dél- és délkelet-európai államok az extrém magas hőmérsékletnek is jobban ki vannak téve. 
 
Az uniós ügynökség szerint egyebek mellett a következő lépésekkel érdemi javulást lehetne elérni: 
  • A közúti és légi forgalom tervezésekor a lég- és zajszennyezési szempont fokozottabb figyelembe vétele, például autómentes városi övezetek kialakításával.
  • Bizonyos háztartási tüzelőanyagok használatának betiltása, mint például a széné. Ennek a lépésnek azonban együtt kell járnia a tisztább fűtési megoldások kialakításához a szegényebb háztartásoknak nyújtandó támogatásokkal.
  • Zajvédő falak és egyéb megoldások alkalmazása, különösen a gyerekekre tekintettel.
  • A hő- és hideghullámokkal szembeni sérülékenyebb társadalmi rétegek számára speciális intézkedések kidolgozása.
  • Zöldfelületek területének és arányának növelése, különösen a városi területeken.