Bérlakásokkal lehetne segíteni az ellehetetlenülő munkaerőmobilitást

2017. 11. 20.

Szinte lehetetlen az ország szegényebb részeiről a gazdagabb, jobb munkalehetőségeket kínáló részekbe költözni a jelentősen megemelkedett lakhatási költségek miatt. Az elszabadult ingatlanárak gyakorlatilag röghöz kötötté teszik a magyarokat. A megoldás a megfizethető bérlakások építése lenne.

Egyre jobban fékezik a társadalmi mobilitást, a felemelkedést vagy legalább az egyről a kettőre jutást Magyarországon az egekbe emelkedett ingatlanszerzési vagy -bérlési költségek - írja a Népszava. Hiába mennének az emberek a munkalehetőségek után, lakhatási költségeik elvinnék minden pénzüket.
 
A főváros egyes részen öt év alatt 84 százalékkal ugrottak meg az ingatlanárak. Győr-Moson-Sopron megyében másfélszeres, Hajdú-Biharban és Vasban egyharmados drágulást mutatnak a statiszták. Látványos a változás Bács-Kiskun megyében is. Az ok mindenütt ugyanaz: az erős kereslet.
 
 
A TLE véleménye szerint nem halogatható tovább egy a jelenleginél jóval nagyobb megfizethető és jó minőségű bérlakásállomány létesítése és elérhetőségének megteremtése. Mind az államnak, mind az önkormányzatoknak, mind a cégeknek elemi érdekük és kiemelt feladatuk, hogy közösen megoldást keressenek erre.
 
Egy újragondolt bérlakásrendszer megfizethető, rugalmas lakhatási lehetőségeket kell, hogy kínáljon azoknak a családoknak, akik jobb munkalehetőségek miatt elköltöznének. A megfizethető bérlakások nagyobb kínálata a cégek számára is növelné az elérhető munkaerőt, ezért ezek megteremtésében a munkáltatók is szerepet játszhatnak, például bérlakások létesítésével, lakbértámogatással.
 
Forrás: TLE