Építési Piaci Prognózis 2018: Szabadesésbe válthat a lakásépítés

2017. 11. 28.

Zuhanásszerű visszaesés jön a lakásépítésben a kedvezményes áfa lejárta, 2019. december 31. után - írja a Napi.hu. Az újépítésű lakások 2019-re várt több mint 26 ezres száma után újra a 10 ezres volumennel barátkozhatunk - derül ki az Építési piaci prognózis legfrissebb kiadásából, melyet készítője, Varga Dénes mutatott be.

Az idei évvel kivételesen jó időszak indult el a gazdaságban és az építési piacon, de ez az időszak csak 2019 végéig tart. E három év alatt a magyar GDP 10 százalékkal, az építési teljesítmény pedig akár 50 százalékkal is emelkedhet (2017-ben 25 százalékkal, 2018-ban 10 százalékkal, 2019-ben 9 százalékkal), így elérheti a 2016-os teljesítmény másfélszeresét - sorolta  az Építési piaci prognózis 2018 alaptételeit Varga Dénes.
 
A 2019 utáni időszak azonban jelentős visszaesést hoz majd, amelyre mind a kormánynak, mind az építési piaci szereplőknek fel kell készülniük - figyelmeztet a prognózis készítője. Számításai szerint a GDP növekedési üteme a nemzetközi előrejelzésekhez képest (IMF, Európai Bizottság) erőteljesebben lassul,  az építési piacon pedig egy egyszeri, a 2016-osnál is nagyobb mértékű, 20 százalékos volumencsökkenés várható.
 
Ráadásul a 2016-ossal ellentétben a 2020 után várható visszaesést követő fellendülésre semmilyen jel nem utal, azaz a piac szereplőinek hosszabb távra is alacsonyabb volumenű építési keresletre kell berendezkedniük - mondta el a szakember a várható trendeket elemezve. A lakáspiaci élénkítési kísérletek Magyarországon eddig azért nem lehettek sikeresebbek, mert nem voltak kellően átgondoltak - hangsúlyozta Varga.
A prognózis készítéséhez felhasználták a 2000-ben indított élénkítési kísérlet tapasztalatait is, s azt látták, hogy az akkor elkövetett hibák most is megismétlődtek, ugyanis a kormány most is túl hamar, túl nagy eredményt szeretett volna elérni.
 
A magyar élénkítési modell legnagyobb problémája az ütemtelenség, ez jól látszik a 2017 utáni GDP, és építési teljesítmény növekedésének alakulásából.  Ha úgy generálunk növekedést, hogy a rendelkezésre álló forrásokat rövid időre koncentráljuk (idén és jövőre 2000 milliárdnyi uniós forrást használunk fel), 2019-re és 2020-ra gyakorlatilag nem marad semmi - fogalmazott Varga Dénes.
 
Az építési piac 2015-2022 között összesen 4,3 százalékkal nő, de közben olyan ingadozásokat kell elviselni, amely az ágazati szereplőknek nagy problémát jelent.
 
A feszített határidő (kedvezményes áfa határidejének vége)  miatt 2019-ben rendkívül magas lesz az átadott új lakások száma, a prognózis szerint 26 ezer körüli, de ezeknek egy jelentős része csak papíron lesz kész, fizikai értelemben még legalább egy fél évig dolgozni majd rajtuk - véli a kutatás vezetője. 2020-as határidejű átadás azonban egyáltalán nem látszik most az üzleti adatbázisokban, úgyhogy ezután visszaesik az átadások a száma 10 ezer körülire.
 
Súlyos tévedés
Az 5 százalékos áfa meghosszabbításával kapcsolatos várakozásokkal kapcsolatban Varga úgy vélte: ennek nincs realitása. Miután ezt a mértéket az EU a szociális lakásépítésre engedélyezi, ezzel pedig már egyszer visszaélt a magyar kormány - ötszázalékos áfával gyakorlatilag nulla olyan lakás épült, amelyet a magyar sztenderdek szociális kategóriába sorolnak -, súlyosan téved, aki azt hiszi, hogy  ez a lehetőség még egyszer megnyílik.
 
Mindezek miatt az áremelkedési mizéria is véget ér  2019 végén, s utána a költségek növekedése visszatér az infláció emelkedésének szintjére. Költségalapon számolva 2018-ban 6,4 százalék lehet a drágulás - tette hozzá Varga Dénes, kiemelve, hogy ez nem biztos, hogy a fejlesztők értékesítési áraiban is tükröződik majd.
 
A teljes cikk a Napi.hu-n olvasható.