EU-pénzek: gyorsít az MFB

Jóllehet az Európai Bizottság még nem tisztázta a visszatérítendő uniós támogatások kifizetésének feltételeit, nálunk holnapig kell megjelennie annak a közbeszerzési felhívásnak, amelyben a Magyar Fejlesztési Bank kiválasztja az ilyen hiteleket közvetítő pénzintézeteket.

Az erre az évre tervezett, a visszatérítendő uniós forrásokat tartalmazó gazdaságfejlesztési pályázati felhívásokból eddig mindössze egy jelent meg, de arra is csak azok a cégek jelentkezhetnek, amelyeket egy kapcsolódó felhíváson már nyertesnek nyilvánítottak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunknak adott válasza szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pénzügyi pályázatai azért vannak csúszásban, mert nem készült el az Európai Bizottság útmutatója, amely a pénzügyi közvetítők kiválasztásának módjáról szól. Az útmutató megjelenése októberben várható. Másrészt az értékesítési hálózat kialakítása is elhúzódik.

A vonatkozó közösségi útmutató tehát nem készült még el, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) mégis elindít egy közbeszerzési eljárást, hogy kiválassza azokat a pénzintézeteket, amelyek infrastruktúráján 2016. december 31-ig kialakíthatják a források elosztásában részt vevő úgynevezett MFB-pontok négyszáz tagból álló hálózatát. Mint Nyiri Jánostól, az MFB szóvivőjétől megtudtuk, az EU már hozott olyan kiválasztási szabályokat, amelyek érvényesek és figyelembe veendők, viszont számos tagállam vitatja, kell-e egyáltalán közbeszerzés a 2014–2020-as ciklusban a pénzügyi közvetítők kiválasztásához. Az előző programozási időszakban, 2007–2013 között ugyanis még nem volt erre szükség.

Mivel késik a brüsszeli döntés, a tagállamok nem tudtak nekikezdeni a közvetítői rendszer kiépítésének. A magyar kormány ezt a késlekedést és bizonytalanságot megelégelve döntött arról, hogy felvállalja a közbeszerzés lefolytatását, valamint elrendelte, hogy a visszatérítendő támogatások végrehajtására kijelölt MFB kezdje meg saját hálózatának kiépítését, így a vállalkozások minél hamarabb hozzájuthatnak a kedvező kamatozású hitelhez. A cél az ország teljes lefedettsége. Ha a 400 MFB-pont ehhez nem lesz elég, megfontolják a bővítést – mondta el a szóvivő.

Az új modellben az MFB maga szerződik a pályázókkal, és saját kockázatára finanszíroz, míg a kiválasztott partnerek a kihelyezéshez kapcsolódó részfeladatokat, valamint a kihelyezett állományok ellenőrzését és kezelését segítő egyes résztevékenységeket végeznek a bank számára. A kialakítás során a költség- és az üzleti hatékonyságot együttesen tartotta szem előtt az MFB, ezért döntött egy olyan modell mellett, amely már egy létező, ismert, bejáratott folyamatokkal, helyismerettel, ügyfélkörrel rendelkező hitelintézeti piac infrastruktúrájára épít.

Mint Nyiri János elmondta, a legegyszerűbb megoldás az lett volna, ha a szokásos refinanszírozási keretek között végzik a források közvetítését. Ez azonban nem elég hatékony. A kereskedelmi bankok ugyanis saját termékeiket ajánlják az MFB-é helyett, mert ez áll érdekünkben, illetve saját kockázatvállalási szabályaik alapján finanszíroznak, ami nem feltétlenül felel meg az uniós és a hazai gazdaságpolitikai célkitűzéseknek – fejtette ki. A másik véglet az lett volna, ha az MFB saját fiókhálózatot épít ki, ez azonban a költségeket tekintve nem ésszerű.

Az előző uniós költségvetési ciklusban alkalmazott gyakorlathoz képest újdonság az is, hogy a közvetítés díja nem épül be a kamatokba, vagyis azt nem a vállalkozások fizetik (korábban ezt tették a pénzügyi közvetítők), hanem az operatív programszámla terhére számoljál el, magyarul az EU állja a számlát. Ez Nyiri János szerint azt is jelentheti, hogy a visszatérítendő források kamata történelmi mélypontra fog süllyedni.

Csúszásban a kiírás

A kormány célja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a következő hét évben az EU-s támogatásokkal együtt mintegy 1000 milliárd forint forrást közvetítsen a vállalkozásoknak. A Ginopon belül ebben az évben mintegy 170 milliárd forint keretösszegű visszatérítendő támogatást tartalmazó pályázati felhívást terveztek megjelentetni. Eddig egy kiírás jelent meg a szeptemberig tervezett 12-ből.
Az MFB tapasztalatai szerint a visszatérítendő támogatások egyre népszerűbbek. A korábbi uniós ciklus forrásait (hitel, garancia, kockázati tőke) előre láthatóan száz százalékban le tudják hívni. A cél az, hogy a következő periódusban is magas legyen az arány, ugyanis az uniós források 2020 után vélhetően ilyen formában lesznek elérhetők.

http://www.vg.hu/gazdasag/eu-penzek-gyorsit-az-mfb-458355