Ez a cég fogja össze a közszféra energiahatékonysági projektjeit

2016. 1. 4.

A 2014-2020 programozási időszak Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja terhére finanszírozott, a közszféra szervezetek számára tervezett beruházások megvalósítását szolgáló projekteket a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság segítségével látja el az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - olvashatjuk a Magyar Közlöny tegnapi számában. 

A 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet hatálya az Európai Unió vagy más nemzetközi szervezet felé vállalt kötelezettséggel összefüggő, a Kormány által a nemzeti fejlesztési hatáskörébe utalt, a 2014-2020 programozási időszak Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja terhére finanszírozott, energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások alkalmazása prioritási tengelyen a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése és az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások alkalmazásának növelése nemzeti egyedi célkitűzésekhez kapcsolódóan a beruházási prioritások keretében támogatott intézkedésekre - a közszféra szervezetek számára tervezett beruházások megvalósítását szolgáló projektekre - terjed ki. 
Ezzel ellentétben a beígért lakossági és a vállalatoknak szóló energetikaihatékonysági pályázatokról még mindig nincs hír.
 
A rendelet meghatározza, hogy a miniszter gondoskodik a projektek határidőben történő megvalósításáról, illetve a feladatokat a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság bevonásával látja el.
 
A Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Kft. támogatást igénylőként eljárva előkészíti a projekteket, illetve a támogatási szerződés megkötését követően, mint kedvezményezett ellátja a projektek megvalósításával kapcsolatos valamennyi projektmenedzsment feladatot és lebonyolítja a beszerzési és közbeszerzési eljárásokat.
 
Megjegyeznénk, hogy a rendelet nem tesz említést arról, hogy mi lesz azokkal az eredetileg a lakosságnak is szánt KEHOP-forrásokkal, amelyeket a legutóbbi kormányzati kommunikáció szerint a közszféra energetikai projektjeire fognak felhasználni, igaz nem tudni, hogy mindez a KEHOP formális módosítását is jelenti-e majd.
 
Forrás: Portfolio