Gulyás Gergely: 5 százalék lesz a lakásáfa a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetén

2020. 4. 17.

A rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében a 27%-os helyett 5%-os lesz az áfa - mondta el a mai kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. Az 5 százalékos lakásáfa az érintett területeken az új lakások értékesítésére és azok bérbeadására lesz érvényes.

A rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében a 27%-os helyett 5%-os lesz a lakásáfa - mondta el a ma délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. Az alacsonyabb lakásáfa az érintett területeken az új lakások értékesítésére és azok bérbeadására lesz érvényes.

Rozsdaövezetnek a használaton kívül került, vagy alulhasznosított, általában leromlott fizikai állapotban lévő, és/vagy környezetszennyezéssel terhelt egykori iparterületek tekinthetők, amelyeken a funkcióváltáshoz rendszerint magasabb költségráfordítás szükséges, így ahhoz, hogy versenyképes áron lehessen lakásokat fejleszteni rajta, indokolt valamiféle támogatás, amilyen a most bevezetésre kerülő 5 százalékos lakásáfa is.

Budapesten jellemzően a belvárostól kijjebb eső Duna-parti egykori iparterületek és a használaton kívüli vasúti infrastruktúra tekinthető rozsdaövezetnek, amelyeken barnamezős beruházásokkal lehetséges a funkcióváltás. A bejelentés jelentős hatással lesz a jövőben induló lakásfejlesztésekre, aminek kapcsán megkérdeztük a hazai ingatlanpiac legfontosabb szereplőit, akiknek válaszait hamarosan egy újabb cikkben közöljük.

Barnamezős területek katasztere - Forrás: Budapest.hu

 

Forrás: Portfolio.hu