Irány pályázni, gyorsan kipörögnek a pénzek!

Még bőven van a vállalkozásoknak pályázati lehetőség, de gyorsan fogynak a pénzek. A jövő év közepéig kiírják a 2020-ig tartó időszak uniós forrásait, úgyhogy aki még nem kezdte meg a projektje előkészítését, itt az ideje, hogy ezt megtegye.

Folyamatosan jelennek meg új pályázati kiírások, s most jön még a java. A kormány nyáron is erős tempót diktál a fejlesztésben gondolkodó, pályázni akaró cégek, gazdák és önkormányzatok számára. Készen áll a kombinált finanszírozást igénylő pályázatok finanszírozási infrastruktúrája is. Már nemcsak vissza nem térítendő támogatásokat, hanem visszatérítendőket is meg lehet hirdetni, és indul az MFB-pontok nulla kamatozású hitele fejlesztésre.

Óriási összeg áll a vállalkozások rendelkezésére ebben a pályázati ciklusban: összességében 2020-ig 12 ezer milliárd forintnyi pénz érkezik Magyarországra amelynek hatvan százaléka fordítódik gazdaságfejlesztésre.

Rohamosan fogynak a pénzek
„A 2020-ig tartó 12 ezermilliárdos keret rendkívül kecsegtető szám, de a források rohamosan fogynak. A kormányzat 2017 nyaráig szeretné kiosztani a pénzeket, és ha megnézzük, milyen ütemben jelennek meg a kiírások, akkor ezt a célt el is fogjuk érni. Ezért most kell megtervezni a projekteket, nem szabad várni” – hívta fel a figyelmet Torma Erzsébet, a Goodwill Consulting vezető tanácsadója. A pályázati kiírásokról szólva elmondta, ügyelni kell arra, hogy a kiírások esetén megfeleljünk az egyes prioritások követelményeinek.
 

Energetika

Torma Erzsébet felhívta a figyelmet, hogy az energetikai prioritásban kiírt GINOP-pályázatok mind komplex projektek: hőszigetelni kell, nyílászárót cserélni, és választani lehet a megújuló energiaforrás beépítését is.

Támogatható épületek jellemzői a tapasztalatok szerint: 2006 előtt épültek, nincs állékonysági problémájuk, nem csak irodaként funkcionálnak, korábban nem voltak pályázati pénzből fejlesztve, az elmúlt egy évben rendeltetésszerűen használták őket. Fontos kiemelni, hogy ha a beruházás előtt az épület „C” vagy magasabb  energetikai minősítéssel rendelkezett, akkor a felújítás után  legalább egy besorolással magasabb minősítést kell elérni. Ha az épület alacsonyabb besorolású volt, akkor minimum „C” besorolást kell kapnia a felújítás után.
 
A legfontosabb kiírás:
Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva GINOP 4.1.1-16

 

Forrás: Piac & Profit