Jöhet a rezsicsökkentés új köre

2017. 9. 22.

A Figyelő és az Index úgy tudja, mindenképpen lesz megint rezsicsökkentés, bár egyelőre az még nem eldöntött, hogy milyen formában és mikor fog megvalósulni, de az energiaszolgáltatókkal már megkezdődtek az egyeztetések, és a Fidesz tervezete hamarosan a parlament elég kerülhet.

A lap szerint több verzió is versenyben van még, de jó eséllyel a szociális alapú verzió lesz a befutó. Ezt a javaslatot a Magyar Energiahivatal dolgozta ki: ez alapján a nehéz szociális helyzetűek, a nagycsaládosok, és akár a nyugdíjasok rezsijét csökkentenék áram- és gázárcsökkentés formájában, de a csökkentés nem érintené a távhő, a víz és hulladékok rezsidíját.
 
Felmerült a karácsonyi Erzsébet-utalványhoz hasonló rezsiutalvány ötlete is, de az is lehetséges, hogy eltörlik azt az áramszolgáltatók számára kötelezően előírt kitételt, hogy a számlát papírra kell nyomtatni. A Főgáz egymillió fogyasztóját már be is léptette a digitális rendszerébe.
 
Korábban már érkeztek hírek arról, hogy a kormány csökkentésre készül a választások előtt, de az ötletnek szakmai és kormánypárti körökben is vegyes fogadtatása volt. Egyes vélemények szerint ugyanis az összeg nagyjából éppen arra elég, hogy abból a korábbi rezsicsökkentések miatt okozott veszteségeket pótolni lehessen. De a Fidesz irányából hallani lehetett még olyan érvet is, hogy az összegyűlt tartalékot inkább egy későbbi időre tennék félre, egy esetleges piaci árnövekedés esetére, ezzel kerülve el, hogy később a hatósági árat is emelni kelljen.
 
Kúria döntött: a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-nek ki kell adnia, hogy 2013-ban és 2014-ben mennyiért vette az állami cég az orosz gázt 
Az MSZP múlt héten már be is nyújtott egy törvényjavaslatot: azt szeretnék, hogy a kormány csökkentse a lakosság rezsiköltségeit októbertől. Szerintük 32 százalékkal lehetne csökkenteni a földgáz árát az átlagfogyasztás mértékéig, 10-10 százalékkal pedig az áram- és távhő árát.
 
Az utóbbi években a piaci árak csökkenését ugyanis nem követte lakossági árcsökkenés, ebből pedig jelentős többlet gyűlt fel az államnál. Az MFGK Zrt. 2015. évi beszámolója alapján a beszerzett földgázt összességében mintegy 85 Mrd forinttal drágábban adta tovább, mint amennyiért vásárolta.
 
2016. évi beszámolója szerint  pedig 50,862 milliárd forint plusz nettó bevétel képződött abból, hogy drágábban értékesítették a gázt a lakosságnak annál, mint amibe annak a beszerzése került. A Tóth Bertalan által jegyzet javaslat szerint mindez azt is jelenti, hogy 2016-ban egy átlagos fogyasztású háztartással 22 140 forinttal többet fizettetett a kormány a gázért, mint amibe az ténylegesen került.
 
Forrás: Index