Kiderült, kik nyertek a 200 milliárdos energetikai tenderen

2017. 7. 31.

Megjelent a 200 milliárdos állami, korszerűsítési közbeszerzés eredménye. A nyertesek közt van a sikert sikerre halmozó WHB és ZÁÉV.

Lezárult az NFSI - Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. nettó 200 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési eljárása, amelyen európai uniós támogatásból finanszírozott energetikai felújítási munkákra kerestek vállalkozókat. Ez az a gigatender, amelynek az eredeti keretösszege 500 milliárd forint volt, ám azt a kiírás után öt héttel, április elején lecsökkentette 200 milliárdra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt működő NFSI.
 
Az eredménytájékoztató szerint hárman tettek ajánlatot, s mindegyikükkel keretmegállapodást kötnek: a közbeszerzéseken sikert sikerre halmozó, biatorbágyi székhelyű West Hungária Bau Kft.-vel (WHB) és a zalaegerszegi ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel, továbbá az előzőeknél kisebb, illetve kevésbé ismert cégek alkotta konzorciummal, aminek tagja a szegedi Dél-Konstrukt Zrt. és a miskolci - volt Épkar-cég - Zeron Befektetési Zrt.
 
A konkrét munkákra a három fővállalkozó közül választanak majd kivitelezőket. A teljesítésbe a WHB alvállalkozóként bevonja majd az egyik gyakori partnerét, az Épkar Zrt.-t, továbbá az azonos érdekeltségi körbe tartozó székesfehérvári Fehérép Kft.-t, a budapesti székhelyű Fehér Ablak Kft.-t és Fehér Energia Kft.-t. A ZÁÉV a leányvállalatával, a Zala-Elektro Kft.-vel működik együtt, míg a harmadik nyertes kivitelezőnél az ajánlat benyújtásakor még nem volt ismert, hogy mely alvállalkozóval fog együtt dolgozni.
 
Az energetikai korszerűsítés részben műemlék épületeket érint (közhasználatú építmény vagy állami/önkormányzati fenntartású intézmények, honvédelmi és/vagy rendvédelmi szervezet létesítmények, egészségügyi intézmények). A keretösszeg 200 milliárd forint, de az NFSI "fenntartja a jogot, hogy a szerződéses keret ne kerüljön teljes mértékben megrendelésre" - derül ki a közbeszerzési dokumentumból.
 
Forrás: Napi.hu