Könnyű közmű program: Interjú Bartal Tamással

2018. 4. 4.

A program bevezetéséről, gyakorlatáról, eddigi tapasztalatairól beszélt  a Magyar Hírlapnak Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. 

A Könnyű közmű program egyik könnyítése, hogy a közművekkel kapcsolatos munkákhoz az ügyfél saját tervezőt választhat, ha pedig a szolgáltató elutasítja a terveket, vagy nem veszi át az elkészült munkát, díjmentesen fellebbezhet. Ha az ügyfél nem jut egyezségre az elosztótársasággal, és fogyasztóvédelmi panasza van, a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhozhoz is fordulhat. Fontos változtatás még, hogyha az átvétel, a meózás nem történik meg, és semmilyen reakció nem érkezik a bejelentéstől számított nyolc napon belül, a kivitelezett munka átvettnek tekintendő, és az elosztó köteles a kivitelezett közművet használatba helyezni.

Maga a hálózatbővítés alapvetően nem tervköteles. Persze ennek ellenére előfordulhat például – az áramvételezésnél maradva –, hogy a szolgáltató ragaszkodik a gerincvezeték cseréjéhez, vagy a villanyóra épületen kívülre helyezéséhez úgy, hogy a műveleteket maga a bővítés mértéke amúgy nem indokolná. Ha viszont az új mérőóra máshová kerül, már szükséges lehet a tervezés. A gázkazánok és minden egyéb gázfogyasztású készülék cseréjénél pedig februártól lépett életbe egy fontos változás: nem szükséges hozzá az elosztótársaság engedélye, a tervező szavatolja az elvégzett munka szabályosságát. Ezzel heteket, hónapokat spórolhatunk. Sőt, az egyszerűsített gázkészülékcseréhez még tervező sem kell: a gázszerelő akár egy nap alatt elvégezheti a munkát. Ez abban az esetben alkalmazható, ha a csere során nem kell hozzányúlni a vezetékhez.

Fontos változás még a gáztömörségi vizsgálat eltörlése. Ez a vizsgálat csupán a földgáz molekuláris szerkezetének ellenőrzését jelentette, élet- és balesetvédelmi funkciót nem töltött be. Ráadásul a szolgáltató gyakran fűtési szezonban végezte ezt a műveletet, és ha valahol nem tartotta megfelelőnek az értéket, egész lépcsőházak maradhattak fűtés és meleg víz nélkül, akár hónapokra. Ezt a vizsgálatot a Könnyű közmű eltörölte, ma kizárólag a szivárgást kell ellenőrizni, amiről a fogyasztót hatvan nappal előtte értesíteni kell, és fűtési szezonban nem lehet a szolgáltatást lekapcsolni. Hiba esetén is csak az érintett vezetékszakasz kapcsolható le a szolgáltatásról, a Könnyű közmű program elejét vette annak, hogy egy tíz-húsz centiméteres csőszakasz cseréje miatt valamennyi lakót cserére kötelezzék, ami több száz méternyi gázcsövet jelentett jelentős és felesleges költségek árán.

 

Forrás: A teljes interjút a Magyar Hírlap oldalán olvashatják.