Lakástakarék: változhat az állami támogatás mértéke

2018. 10. 10.

Megváltozhat a lakosság számára legtöbb pénzügyi előnyt biztosító megtakarítási forma, a lakástakarék-pénztárak állami támogatása. Piaci híresztelések szerint a mai 30%-os állami támogatás a jövőben 20%-ra mérséklődhet, míg az állami támogatás forintban kifejezett maximuma éves 72 ezer forintról 100 ezer forintra nőhet - írja a Bankmonitor.

Mi indokolhatja a változást? Hogyan hathat ez a lépés a meglévő másfél millió lakástakarék-pénztári ügyfélre és mivel kalkulálhatnak azok, akik a jövőben szeretnék megkezdeni lakáscélú megtakarításaikat. A Bankmonitor.hu szakértői véleménye.

 

 

Elsőként a Pénzcentrum írt róla, hogy egyre erősödő, szakmai körökből érkező híresztelések szerint a kormány a lakástakarék-pénztári (LTP) támogatások átalakítását tervezi. Az értesülések relatív konkrétak:

  • az állami támogatás 30%-ról 20%-ra csökkenne
  • a kifizetett éves maximális támogatás ugyanakkor 72 ezer Ft-ról 100 ezer Ft-ra emelkedne

Mit jelent ma a lakosságnak a Lakástakarék?

Azok számára, akik nem ismerik, érdemes áttekinteni, hogyan is működnek a lakástakarék-pénztári megtakarítások. Az LTP egy havi befizetésű – legkevesebb 4, maximálisan 10 éves futamidővel rendelkező – megtakarítási forma, melynél az állam minden 100 Forint befizetés után (ma még) 30 Forint támogatást ad. Az állami támogatás mellett a lejáratkor elérhető összeget a kamatszint befolyásolja, ugyanakkor ez ma – a bankbetétekhez hasonlóan – gyakorlatilag 0%. Az LTP megtakarításnak két költség eleme van: egyrészt a számlanyitási díj (mely a legtöbbször 0 Forintra csökkenthető) és a havi díj, ami 150 Forint. Ma az állami támogatás maximuma éves szinten 72 ezer Forint, melyet havi 20 ezer Forintos megtakarítási összeggel lehet elérni. Ezen 20 ezer Forintra vetítve a havi 150 Forintos díj, 0,75%-os költségtartamot jelent.

Összességében ma egy 4 éves szerződéssel 1.250.000 Forint körüli megtakarítás érhető el, melyből 288 ezer Forintot az állami támogatás képvisel. Ez – fixen és kockázatmentesen – 10%-ot kicsivel meghaladó EBKM-et (évesített hozamot/kamatot) jelent. Összehasonlítva ezt a hozamot, a bankbetétek, vagy az állampapírok kamatszintjével, egyértelmű, hogy racionális választás az LTP a megtakarítási formák között. Az LTP egyetlen korlátozása, hogy lakáscélra (vásárlás, felújítás, beépített műszaki cikkek vásárlása… stb, vagy lakáshitel törlesztésére) lehet felhasználni.

A változó állami támogatás hatása a megtakarítókra

Ma az LTP szerződések túlnyomó többsége 4 éves futamidejű, így ezen megtakarítási idő mellett érdemes megvizsgálni, hogy milyen hatást gyakorolhat a híresztelésekben megjelent változás. A mai ismeretek szerint elvégezhető számításokból a következők adódnak:

  • az állami támogatás maximuma (100 ezer Forint) éves szinten 500 ezer Forint befizetési összeg esetén lesz elérhető, mely havi 41 667 Forint megtakarítási összeget jelöl (szemben a mai 20 000 Forinttal)
  • egy szerződéshez kapcsolódóan a teljes befizetett összeg így a mai 960 ezer Forintról 2 millió Forintra emelkedik
  • a futamidő (4. év) végén felvehető megtakarítás 1.250.000 Forintról 2.405.000 Forintra emelkedik (kisebb kerekítést alkalmazva)
  • a megtakarítók számára az LTP szerződéssel elérhető éves hozam 10%-os szintről 7%-ra csökken

Hogyan hat a meglévő szerződésekre a változtatás?

A meglévő szerződések esetében az állami támogatás mértéke rögzített, így nem reális azzal számolni, hogy ezek esetében a támogatási mérték csökkenése érvényesüljön.

 

Forrás, további információk: Bankmonitor.hu