Magyar Idők: Rövidesen újabb építőipari csomag jöhet

2017. 10. 26.

Jóval nagyobb teljesítményre is képesnek kellene lennie az építőiparnak az ágazati szakszövetség szerint, ám ehhez célzott intézkedések is szükségesek. Úgy tudjuk, a nemzetgazdasági tárca az építő­ipar legnagyobb szereplőivel tanácskozásra készül a héten, amelyen többek között a munkaerőhiány kezelése is téma lesz.

Több kormányzati intézkedést szorgalmaz az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az erőteljesen megnövekedett megrendelések megfelelő időben és minőségben történő teljesítéséért. Koji László, a szervezet elnöke lapunknak azt mondta: az építőiparnak 2018-ban és 2019-ben el kellene érnie az évi háromezermilliárd forintos teljesítményt. Ez a szint több mint a másfélszerese lenne az ágazat tavalyi termelésének, de az évtizedes csúcsnak várt idei, akár 2200 milliárd forintot meghaladó értékhez képest is érdemi bővülést jelentene.
 
– Az építő­ipar kedvező évek elé néz, de már most látszik, hogy éves szinten 500-600 milliárd forintos elmaradás van a teljesítőképességben. A kapacitás- és a munkaerő-problémák miatt az ágazat szereplői nem tudnak annyi munkát és olyan gyorsan elvégezni, mint amennyit kellene – fejtette ki az ÉVOSZ elnöke.
 
Koji László szerint az egyik legfontosabb intézkedés a beruházásokat támogató pályázati lehetőség lehetne, amely az ágazat bármely szereplője szá­mára elérhető. Az építési piac elhúzódó válsága miatt ugyanis az elmúlt években a nagyobb építési vállalkozások is csak elenyésző számban indultak hasonló programokon. A szakszövetség foglalkoztatási-képzési program elindítását is javasolja, valamint el szeretné érni, hogy az építési beruházási célú közbeszerzéseknél a becsült érték meghatározásához módszertant és információs árbázist alakítsanak ki. Az ÉVOSZ az új lakások ötszázalékos forgalmi adója és az adó-visszaigénylés 2019 utáni fenntarthatósága érdekében új program kidolgozását és meghirdetését sür­geti.
 
A szakszövetség hosszabb távon is fontos változtatásokat tart szükségesnek, így többek között a lapunkban korábban már ismertetett, úgynevezett triá­lis képzés létrehozását. Ez a duális képzés továbbfejlesztésével üzem­közi gya­korló képzőhelyek kialakítását jelentené régiós szinten.
 
Értesüléseink szerint a nemzetgazdasági tárca vezetői ezen a héten szűk körű tanácskozáson vitatják meg az ÉVOSZ kötelékébe tartozó nagyobb ágazati szereplőkkel a szükséges tenni­valókat, az építőipar rövid és hosszú távú kilátásait. A jelek szerint egyes felvetéseivel nyílt kapukat dönget az ÉVOSZ, hiszen Varga Mihály miniszter már a múlt héten beszélt róla, hogy a kormány tervei között szerepel olyan támogatási program elindítása, amelyen a munkaerő kiváltás­ára a gépesítés, az automatizálás és új technológiai megoldások alkalmazása kap majd teret. Ezzel az építőipari vállalkozásoknak szeretnének segíteni, hogy olyan gépeket, eszközöket tudjanak vásá­rolni, amelyekkel kezelni tudják a munka­erőhiányt.
 
Forrás: Magyar Idők