Nőtt a globális energiakereslet és szén-dioxid-emisszió 2017-ben

2018. 3. 23.
A világ tavaly 2,1 százalékkal fogyasztott több energiát, és 1,4 százalékkal bocsátott ki több szén-dioxidot, mint 2016-ban - közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A karbonemisszió több éves stagnálás után bővült ismét. 
 
 
 
Az IEA jelentése szerint az energiafogyasztást a "robusztus", 3,7 százalékos világgazdasági növekedés húzta fel, a többlet keresletet pedig még mindig elsősorban fosszilis energiahordozókkal elégítették ki.
 
 
A jelentés főbb megállapításai: 
 
  • A globális energiaigény 2017-ben 2,1%-kal nőtt, mely az IEA becslése szerint a 2016-os növekedési ütem kétszerese. A globális energiaigény 2017-ben elérte a 14,050 millió tonna olajegyenértéket (Mtoe), szemben a 2000-ben mért 10 035 millió tonnával.
  • A globális, energiával kapcsolatos CO2-kibocsátás 2017-ben 1,4% -kal nőtt, elérve a 32,5 gigatonna (Gt) történelmi csúcsot. A növekedés egy három éves globális kibocsátás-stagnálás után következett be. A CO2-kibocsátás növekedése azonban nem volt univerzális. Míg a legtöbb nagy gazdaság növekedést mutatott, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Mexikóban és Japánban csökkent. A legnagyobb visszaesés az Egyesült Államokból mutatkozott, mely elsősorban a megújuló energiaforrások magasabb aránya miatt történt.
  • A jelentés szerint a globális energiaigény zömét, 81 százalékát elégítették ki a fosszilis energiahordozók, miközben folytatódott a megújulók előretörése is.
  • Az olajkereslet 1,6 százalékkal nőtt 2017-ben, ami csaknem kétszerese az elmúlt évtized átlagának; a bővülés elsősorban a szállítási és petrolkémiai ágazatoknak köszönhető.
  • A földgázfogyasztás 3 százalékkal haladta meg az előző évit, ezzel a fosszilis energiahordozók között a gáz viszi a prímet. A növekedés csaknem egyharmada Kínához köthető.
  • A szén kereslete a 2016-os visszaesést követően 1 százalékkal nőtt.
  • A megújuló alapú villamosenergia-termelés 6,3 százalékkal nőtt, ami meghalad minden más energiaforrás területén tapasztalható bővülést, és szorosan összefügg a szél-, nap- és vízenergia masszív bővülésének.
  • A globális energiahatékonyság javulása 2017-ben drasztikusan lelassult. Ez részben az energiahatékonysági szakpolitikai lefedettsége és betartása, valamint az alacsony energiaáraknak tudható be.
  • A globális energiaintenzitás 2017-ben csak 1,7% -kal javult, szemben az elmúlt három évi átlagos 2,3% -kal.
  • A globális energiaintenzitás csökkenésének mértéke, amelyet a gazdasági teljesítmény egységeként fogyasztanak, 2017-ben csak 1,6% -ra lassult, jóval alacsonyabb, mint a 2016-ban tapasztalt 2,0% -os javulás.

Forrás: IEA Global Energy & CO2 Status Report és Portfolio