Pénzcentrum: Több ezer magyar bojkottálta a rezsit: a módszer, amivel neked is sikerülhet

2017. 7. 28.

Ha nyár, akkor lakásfelújítás; ha pedig felújítás, akkor energetikai korszerűsítés - vallják a magyar családok. Mindez persze nem olcsó mulatság, nem véletlen, hogy felmérések szerint sokan hitelből finanszírozzák a költségeket. Mutatjuk, melyek a leggazdaságosabb beruházások, és azt is, mennyi az annyi.

A nyár egyértelműen a lakásfelújítások szezonja, a piac élénkülése évek óta egyre inkább tetten érhető Magyarországon. A szezonális felfutást a Budapest Bank friss felmérése is igazolja, amely szerint a magyarok harmada készül a nyaraláson kívül más, nagyobb kiadásra is. Többségük (51 százalék) lakásfelújítást és -korszerűsítést, 24 százalékuk pedig valamilyen háztartási gép vagy szórakoztató elektronikai termék vásárlását tervezi.

Akár felújítás, akár új háztartási gép, az energiahatékonyság növelését célzó beruházások népszerűségét az E.ON Európában végzett reprezentatív felmérése is alátámasztja. Míg a britek például sem az energiatakarékosságot, sem az ízléses berendezést nem találták fontosnak (Nagy-Britanniában a bővítés vezeti a népszerűségi listát a beruházásoknál), addig a magyarok több mint fele (51 százaléka) szívesen költ energiahatékonyságra, míg csupán 18 százalékuk áldoz a külsőségekre.

A rezsicsökkentésért mindent!

A korszerűsítés melletti lakossági elkötelezettség nem véletlen. Több felmérés is igazolja, hogy a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésével kb. annyi energiát lehetne megspórolni, amennyivel másfél hónapig biztosíthatnánk a teljes ország szükségletét. Ez pénz, rengeteg pénz: azon épületek, ahol nem történt efféle korszerűsítés, négyszer több pénzt emésztenek fel éves szinten, mint az új építésűek, vagy a már szakszerű energetikai beruházással korszerűsítettek.

Komplex felújítással akár 65-80 százalékkal is csökkenthető egy háztartás fogyasztása.

Az energiatakarékosság érdekében végzett felújítás és korszerűsítés sokféle lehet. Jelenthet hőszigetelést, felújíthatjuk vagy kicserélhetjük nyílászáróinkat, korszerűsíthetjük a fűtési rendszert. De ide tartoznak többek között a hővisszanyerős szellőzési rendszerek, a meleg víz ellátás hatékonyságát javító beruházások, továbbá a megújulók (napkollektor, napelem, biomassza, stb.) alkalmazása is.

Hiába persze az egyértelműen elérhető rezsicsökkentés, és a belátható megtérülési idő, egy-egy beruházás így sem olcsó mulatság. Egy átlagos családi ház hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje, illetve fűtésének korszerűsítése például elérheti, egyenként a 1,5-2 millió forintot is. Míg egy 3,6 kW-os napelemes rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2-2,5 millió forint körül mozog. A Budapest Bank héten publikált felméréséből pedig az is kiderült, hogy a felmerülő költségeket elsősorban megtakarításaikból, valamint aktuális havi bevételükből fedezik, 17 százalékuk pedig bankhitelt is igénybe vesz ehhez.

Forrás és további részletek: Pénzcentrum.hu