Pillanatkép a Nemzeti Épületenergetikai Stratégákról: Hogy állnak a tagállamok?

2017. 12. 1.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát először 2014-ben kellett kidolgozniuk az Európai Unió tagállamainak. Egy 2017 szeptemberében elkészült nemzetközi elemzés feltérképezte, hogy egyes tagállamok hol tartanak, milyen lépéseket tettek a stratégiájuk megvalósítása érdekében. A dokumentum összeállításában a MEHI is részt vett.

A friss elemzést a BPIE (Buildings Performance Institute Europe) végezte a Renovate Europe partnerei segítségével. A dokumentum a 2014-ben elkészült stratégiák előrehaladásának vizsgálata mellett a 2017-ben felülvizsgált stratégiákat is megnézte. 2017 áprilisában ugyanis minden tagállamnak be kellett volna nyújtania az Európai Bizottság részére az épületenergetikai stratégiájuk felülvizsgált verzióját. Magyarország 2017 novemberében teljesítette ezt a kötelezettségét.

Az elemzés számos olyan intézkedést talált, amelyeket a tagállamok újonnan vezettek be vagy továbbfejlesztettek az épületállomány felújításának ösztönzése érdekében. A felülvizsgált stratégiák közül néhány egyértelműen azt mutatja, hogy lehetséges az olyan stratégiai politikák és támogató intézkedések bevezetése, amelyek mind a polgárok, mind a gazdaság számára előnyösek. Ezek az országok azt is bizonyítják, hogy az építési állomány felújításában elért előrehaladás lehetséges, ha a politikai akarat és a prioritások meghatározása rendelkezésre áll. Ez a dokumentum felsorolja a nemzeti kormányok által meghozott fontos lépéseket, amelyek inspirációt jelenthetnek mások számára.

A Magyarország által bevezetett intézkedések között szerepel a dokumentumban a Nemzeti Energetikusi Hálózat elindítása, a nagyvállalatoknál energetikai szakreferensek alkalmazásának kötelezettsége és a rendszeres energetikai audit elvégzése, valamint a középületek energiahatékonységi felújítását célzó európai uniós pályázati források rendelkezésre állása.

Az elemzés angol nyelven elérhető ITT.

A IV: Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv ITT letölthető.