Portfolio: Hat helyen lazítanák a gyengén muzsikáló épületenergetikai pályázatokat

2017. 7. 28.

Várhatóan hat ponton változtatnák meg a korábban már kiírt, de gyenge pályázói érdeklődést generáló két megújuló energiás kombinált hiteles uniós pályázatot - jelezte a Miniszterelnökség a Világgazdaságnak. A könnyítésre azért van szükség, mert az összesen 103 milliárd forintos keretnek csak a tizedére érkezett eddig igény, ezért július 20-án mindkettőt felfüggesztette az illetékes hatóság az átdolgozás érdekében. 

A jelenlegi állapot szerint a GINOP-4.1.1-8.4.4-16 kódszámú,"Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel" című felhívásnál 271 projektjavaslat áll bent a rendszerben 10,6 milliárd forintos támogatási igénnyel, miközben a pályázat keretösszege 91,53 milliárd forint.

Ennek a központi régióra érvényes tükörpályázatánál, a VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 kódszámú,a "Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel" című felhívásnál pedig a 75 darab projektre 3,5 milliárdos támogatási igény érkezett be, miközben a pályázat keret 11,76 milliárd forint.

A mai VG-cikk szerint a pályázati konstrukciók sikerének növelése érdekében javaslat készült a felhívások módosítására, a változtatások a műszaki és a szakmai elvárásokra, a projekt során megvalósítandó tevékenységekre, valamint az igényelhető támogatás összegére vonatkoznak.

A lap szerint a tárca hat olyan pontot emelt ki a módosítástervezetből, amelyet érinthetnek a folyamatban lévő egyeztetések: 

  • A feltételeknek megfelelő projektek 1,5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, illetve ugyanekkora összeghatárokkal kedvezményes kamatozású éven túli kölcsönt, azaz az eddigi 3 millió forintos belépési szintet lefelezhetik.
  • A műszaki és a szakmai elvárások között a fajlagos költségeknél a nettó beruházási költség helyett csak az elszámolható költség lehet ezentúl a vetítési alap.
  • A napelemes rendszer telepítésénél törlik azt a kitételt, amely szerint technológiai célú energiafelhasználás csökkentésére nem igényelhető támogatás.
  • Az előkészítés mérnök-szakértői költségeinek piaci áras ellenőrzésére a Magyar Mérnöki Kamara díjszabása lesz a mérvadó a három árajánlat helyett.
  • Ezentúl a kötelező nyilvánosságra hozatalra költséget kell tervezni.
  • Az elvárt fedezettség mértéke függhet az egyes hitelcéloktól.


További részletek a Portfoli.hu-n.