Rezsit csökkent az E.ON a lakosságnál

2018. 2. 12.
Az E.ON öt százalékkal olcsóbban kínálja a gázt a lakossági fogyasztók egy körének, mint az állami NKM Földgázszolgáltató, mert maga is olcsóbban jut hozzá - írja a VG.hu. Alákínált a lakossági egyetemes földgázáraknak az E.ON Hungária: évente legalább 13 ezer forinttal, azaz havonta több mint ezer forinttal alacsonyabb számlát ígér, mint amennyit az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél kell fizetni.
 
A Gáz Plusz nevű ajánlata elfogadásával elérhető megtakarítás mértékét az E.ON az NKM 2017. október 30-án érvényes egyetemes szolgáltatási díjai alapján számolta ki, évi 2500 köbméteres fogyasztást feltételezve. A kedvezmény a mostani gázdíjra vonatkozik, amelyen belül az E.ON az úgynevezett molekuladíjra – tehát a szállított földgáz tényleges díjának változatlanságára – két évig garanciát vállal.
 
Jelenleg 5 százalékos diszkont érhető el nála.
 
Magyarázata szerint azért tudja olcsóbban adni a gázt, mert – mint versenypiaci kereskedő – nem hatóságilag szabályozott forrásból és árakon, hanem a szabadpiacon vásárolja a szénhidrogént. Ha változik az egyetemes szolgáltatás díja, akkor módosulhat az E.ON-nál elérhető árkedvezmény mértéke is. A szolgáltatás bizonyos elemei­nek változtatási jogát fenntartja a társaság, mert ezek saját hatáskörén kívül módosulhatnak. Ezek az elemek: a gázdíjban lévő rendszerhasználati díjak, a szállított gázmennyiségre vonatkozó forgalmidíj–elemek és az alapdíj.
 
"A Gáz Plusz nevű ajánlatunk az átlagosan legalább 25 ezer forintos gázszámlájú (azaz az említett, évi 2500 köbméteres fogyasztású) ügyfeleknek nyújt kedvezményes gázszolgáltatást, és egy Otthonangyal Partner nevű csoportos baleset-biztosítást – válaszolta az E.ON a Világgazdaság kérdésére. Az ajánlat két évre szól, a biztosítás pedig választhatóan egyéni vagy családi, és a szerződés hatálybalépésétől számított első három hónapig ingyenes."
 
Jogszabályi szempontból könnyű helyzetben van az E.ON, mert több éve, az EMFESZ Kft. piacra lépésekor már megszülettek azok a rendeletek, amelyek leírják az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók piaci körülmények közötti ellátásának feltételeit. Néhány évre rá olyan szabályok is életbe léptek (az EMFESZ ellehetetlenülésének közeledtével), amelyek a végső menedékes szolgáltató kijelölésével menekülési útvonalat nyitottak a szolgáltató nélkül maradt lakossági fogyasztóknak.
Végül, az állami közműholding 2015-ös színre lépésével, a gyors és zökkenőmentes szolgáltatóváltást is segítették a regulák. 
 
A német hátterű E.ON a versenypiaci konstrukcióval most részben olyan háztartásokat próbál magához csalogatni, amelyek egy részét korábban ő maga látta el. A társaságnak 600 ezer lakossági földgázfogyasztója volt Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Veszprém megyében, de ezeket 2016. január 2-án átvette az NKM Földgázszolgáltató (korábbi nevén Főgáz). Maga a Főgáz eredetileg 800 ezer háztartást látott el, 2015 nyarától pedig 60 ezerrel többet, miután hozzá kerültek a Magyar Telekom lakossági ügyfelei. További 750 ezer háztartást szerzett meg a (korábbi nevén) GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-vel, majd 1,2 milliót a Tigáztól, ezzel teljessé is vált az országos lefedettsége.
 
Forrás: VG.hu