Üveggyapot vagy kőzetgyapot? A szakik megmondják...

2017. 11. 21.

Október folyamán egy vidám hangvételű internetes kérdőív segítségével tudakolta meg kivitelező szakemberek véleményét, szokásait a Knauf Insulation. A kérdések összeállításánál nem titkolt céljuk volt rávilágítani az üveggyapot termékek és a kőzetgyapot könnyűlemezek közötti alapvető hasonlóságokra és kirívó különbségekre.

A számos beérkezett válasz alapján bátran állítható, hogy a játékban résztvevők többsége nagyon is jól ismeri a különbségeket, az előnyöket és hátrányokat egyaránt.
 
Az üveggyapot nem szúr, selymes tapintású. Csekély a kiporzása, könnyen alakítható, rugalmas és alaktartó szigetelő anyag. Ezzel szemben a kőzetgyapot bizony szúrós, porzik, rugalmatlanul merev. 
A tömörített csomagolásnak köszönhetően fele, inkább harmada a tárolási deponálási hely szükséglete. Fele, inkább harmada a szállítási, anyagmozgatási tennivaló. Fele, inkább harmada a felhasznált csomagolóanyag (fólia) és raklap mennyisége, tehát a keletkező hulladék az építés helyszínén. 
A két terméktípus előállítása (alapanyag, gyártás, csomagolás, tárolás, szállítás) közötti lényeges különbségek, elsősorban a környezet megóvása, fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve
Az üveggyapot szigetelés alapanyaga 80-90%-ban újrahasznosított üveghulladék. Veszélyes anyagot semmisítenek meg tehát a gyártás során.
 
Mindezek előnyt jelentenek az üveggyapot javára.
 
Kőzetgyapot esetében bazaltkövet robbantanak és fejtenek, zúznak, darálnak és szállítanak, nagy teljesítményű gépek, berendezések és szállító eszközök igénybevételével. Nagy teljesítmény, nagy (fosszilis eredetű) üzemanyag fogyasztás, komoly mértékű károsanyag emissziót vonz.
Azonos mennyiségű és hőtechnikai tudással bíró hőszigetelés előállításához éppen fele mennyiségű veszélyes üveghulladékot kell megsemmisíteni a robbantott, bányászott bazaltkőhöz viszonyítva.
Ezen fele (veszélyes üveghulladék) anyagmennyiséget éppen fele akkora hőmérsékletre kell hevíteni olvadáspontig az üveggyapot előállítása esetén. Sokszorosa viszont a kőzetgyapot gyártás során az elégetett koksz (fosszilis energiahordozó) mennyiségnek és károsanyag kibocsátásnak az üveggyapothoz viszonyítva. 
 
Ár-érték arányok, azonos műszaki teljesítményre (mennyiség és minőség) vonatkoztatva
Figyelembe véve a valós piaci árszinteket, bátran kijelenthető: azonos műszaki tartalom mellett érezhetően alacsonyabb áron szerezhető be az üveggyapot szigetelés.
A kőzetgyapot csúcstartó (hővezetési tényező) Ld= 0,034 míg üveggyapot esetében 0,032 is könnyen teljesíthető. A két anyagtípus további közös jellemzői egyaránt: A1 nem éghető, hidrofób, ásványi alapanyagú, ön- és alaktartó. Ismét további lényeges előnyök az üveggyapot javára.