Projektek, tanulmányok

Épületenergetikai körkép a V4 országokban

Elkészült egy, a négy visegrádi ország épületenergetikai helyzetét elemző összeshasonlító tanulmány, amelyet a lengyelországi C4E nemzetközi fórumon mutatta be a négy közreműködő szervezet, köztük a MEHI.

30% energiahatékonyság: az Európai Bizottság emelné a tétet. Teher vagy lehetőség?

Az Európai Bizottság 2016. november végén nyilvánosságra hozta az ún. Téli Csomagját (Energy Winter Package). Ez – több új klíma- és energiapolitikai szabályozási javaslat mellett - a 2030-as klíma, megújuló és energiahatékonysági célok felülvizsgálatát indítványozza. A Bizottság a Téli Csomagban azt javasolja, hogy a korábban elfogadott, 2030-ra kitűzött 27%-os energiamegtakarítási célkitűzés 30%-ra emelkedjen.  A javaslat szerint ez a cél EU szinten kötelező érvényű lenne, szemben az eddigi indikatív célkitűzéssel.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet elemzése.

 

Ingyenhitel - ki tudja majd felvenni?

Árpilis 24-től adhatók be a hiteligénylések az MFB Pontokon a lakossági kamattámogatott energetikai hitelprogramra. Ki tudja majd felvenni?

A Magyar Energiahatékonysági Intézet észrevételei a meghirdetett lakossági kamattámogatott energetikai hitelprogram, különös tekintettel a társasházi alprogram kapcsán.

Szeptembertől módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei – ki tudja majd felvenni?

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak annak a kamattámogatott lakossági energetikai hitelcsomagnak a feltételei, amely a kormány egyik legfontosabb eszköze arra, hogy beindítsa a háztartások energetikai fejlesztéseit. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt: mint azt több kutatás is jelzi, a magyarok számára kiemelten fontos, hogy otthonaikat energiahatékonnyá tegyék. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. Még nincs hivatalos adat arra, hogy eddig mennyire volt népszerű a hitelprogram, hányan és mekkora összegben adtak be igénylést és lettek sikeresek. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

A Magyar Energahatékonysági Intézet elemzése.

Az építőipari növekedés ellenére ez az év sem kihívásmentes - Hangulatjelentés az energiahatékonysági szektorból

A energiahatékonysági szektor vállalkozásai az eluralkodott kapacitáshiány ellenére is bizakodóan ítélik meg helyzetüket, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet friss felméréséből. Az energiahatékonysági célok elérését a szektor vállalkozásai szerint leginkább egy kiszámítható szabályozási környezet és hosszú távú, ösztönző támogatási és tudatos fogyasztói magatartásra nevelés segítenék. Az energiahatékonysági piac vállalkozásai számára kiemelkedően fontos lenne az is, hogy váljon általánossá az energetikai szabályok és előírások betartatása és ellenőrzése, amelyhez a műszaki ellenőrzés súlyát és szerepét szükséges tovább erősíteni. 

Ingyenhitel - még sok sebből vérzik

A Magyar Energiahatékonysági Intézet partnerei közreműködésével kialakította szakmai álláspontját és összállította javaslatait a Magyar Fejlesztési Bank szakemberei által kidolgozott és 2016 novemberében társadalmi vitára bocsátott kamattámogatott lakossági energetikai korszerűsítéseket ösztönző hiteltermék-tervezet kapcsán. 

KEHOP-módosítás: Megéri? MEHI háttérelemzés

Magyarországnak 2020-ig 154 Petajoule halmozott végsőenergia-megtakarítást kell elérnie az Energiahatékonysági Irányelv alapján. A 278 milliárd forintból felújítandó egy-másfél ezer középületből származó energiamegtakarítás 2-4 Petajoule lehet.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet szakmai álláspontja a „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel” című kiírás-tervezet (GINOP-4.1.1-8.4.4-16) kapcsán

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (MEHI) nagyon fontos előre lépésnek tekinti mind a pályázati kiírás-tervezet megjelenését, mind a szakmai véleményezés lehetőségét és bizakodva várja a pályázat megjelenését.

A MEHI az energiahatékonysági ágazati szereplőkkel való konzultációk során számos javító szándékú észrevételt, tapasztalatot és javaslatot gyűjtött be az aktuális kiírás-tervezethez, melyeket az alábbiakban részletezünk.

Verseny helyett együttműködést: új megközelítésre van szükség a hazai lakossági energiahatékonysági támogatásokban

8 óra lefogása alatt merült ki az Otthon Melege Program legutóbbi, a családi házak energetikai felújítására irányuló 5 millirád forintos kerete. Majd hárommilliónyi korszerűtlen, energiapazarló magyar lakás korszerűsítésére az Otthon Melege jelenti az egyetlen vissza nem térítendő támogatási forrást. A meghirdetett keretösszeg ugyanakkor mindössze 3500 ház felújítását tette lehetővé. A Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint új megközelítésre van szükség a hazai lakossági energiahatékonysági támogatásokban, mert így több ház avul el, mint amennyit fel tudunk újítani.

Gyakorlati Észrevételek és Javaslatok az Otthon Melege Program 2015 évi társasházi alprogram kiírása kapcsán

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (MEHI) partnerei közreműködésével összegyűjtötte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2015 februárjában meghirdetett és menet közben elbírált “Otthon Melege Program” társasházi energiahatékonysági pályázati kiírás tapasztalatait. Az ágazati szereplőkkel való konzultációk során arra kerestük a választ, hogy

·         mi segítette / nehezítette a pályázatok előkészítését és elkészítését?

·         a pályázati kritériumoknak mennyire tudtak megfelelni a társasházak és mi okozta a legnagyobb lemorzsolódást a potenciális pályázók között?

·         elegendő idő áll(t)-e rendelkezésre az előkészítésre, szerződéskötésre és a projektek megvalósítására?

·         mire elég az 50 százalékos támogatási részarány? Milyen arányban tudták vállalni az önrészt a lakók?  Átlagosan mekkora hitelt képesek lakásra vonatkoztatva, havi részletet tekintve felvenni az egyes lakóközösségek?

A MEHI - amellett, hogy nagyon fontos előre lépésnek tekintette a pályázat megjelenését, és bizakodva várja a program folytatását is - kiemelten fontosnak tartja, hogy a pályázati kiírás tapasztalataiból levonásra kerüljenek a szükséges következtetések és beépülhessenek a következő pályázati kiírásokba. Különösen fontos, hogy az igen szűkös hazai fejlesztési források minél hatékonyabban szolgálják a lakóépületek energiahatékonysági felújítását, hiszen a Kormány határozata szerint uniós forrásokból vissza nem terítendő támogatást a magyar otthonok rezsicsökkentő felújítására nem kíván fordítani. A visszacsatolások alapján pozitívnak értékelték a szakemberek az elektronikus beadást, az előre kidolgozott mellékletmintákat, a későbbi beadást megkönnyítő kitöltő mintákat. A pozitívumok mellett azonban a programmal szembeni szakértői kritika nagyobb súlyt kapott.