Projektek, tanulmányok

30% energiahatékonyság: az Európai Bizottság emelné a tétet. Teher vagy lehetőség?

Az Európai Bizottság 2016. november végén nyilvánosságra hozta az ún. Téli Csomagját (Energy Winter Package). Ez – több új klíma- és energiapolitikai szabályozási javaslat mellett - a 2030-as klíma, megújuló és energiahatékonysági célok felülvizsgálatát indítványozza. A Bizottság a Téli Csomagban azt javasolja, hogy a korábban elfogadott, 2030-ra kitűzött 27%-os energiamegtakarítási célkitűzés 30%-ra emelkedjen.  A javaslat szerint ez a cél EU szinten kötelező érvényű lenne, szemben az eddigi indikatív célkitűzéssel.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet elemzése.

 

Ingyenhitel - ki tudja majd felvenni?

Árpilis 24-től adhatók be a hiteligénylések az MFB Pontokon a lakossági kamattámogatott energetikai hitelprogramra. Ki tudja majd felvenni?

A Magyar Energiahatékonysági Intézet észrevételei a meghirdetett lakossági kamattámogatott energetikai hitelprogram, különös tekintettel a társasházi alprogram kapcsán.

Szeptembertől módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei – ki tudja majd felvenni?

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak annak a kamattámogatott lakossági energetikai hitelcsomagnak a feltételei, amely a kormány egyik legfontosabb eszköze arra, hogy beindítsa a háztartások energetikai fejlesztéseit. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt: mint azt több kutatás is jelzi, a magyarok számára kiemelten fontos, hogy otthonaikat energiahatékonnyá tegyék. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. Még nincs hivatalos adat arra, hogy eddig mennyire volt népszerű a hitelprogram, hányan és mekkora összegben adtak be igénylést és lettek sikeresek. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

A Magyar Energahatékonysági Intézet elemzése.

Ingyenhitel - még sok sebből vérzik

A Magyar Energiahatékonysági Intézet partnerei közreműködésével kialakította szakmai álláspontját és összállította javaslatait a Magyar Fejlesztési Bank szakemberei által kidolgozott és 2016 novemberében társadalmi vitára bocsátott kamattámogatott lakossági energetikai korszerűsítéseket ösztönző hiteltermék-tervezet kapcsán. 

KEHOP-módosítás: Megéri? MEHI háttérelemzés

Magyarországnak 2020-ig 154 Petajoule halmozott végsőenergia-megtakarítást kell elérnie az Energiahatékonysági Irányelv alapján. A 278 milliárd forintból felújítandó egy-másfél ezer középületből származó energiamegtakarítás 2-4 Petajoule lehet.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet szakmai álláspontja a „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel” című kiírás-tervezet (GINOP-4.1.1-8.4.4-16) kapcsán

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (MEHI) nagyon fontos előre lépésnek tekinti mind a pályázati kiírás-tervezet megjelenését, mind a szakmai véleményezés lehetőségét és bizakodva várja a pályázat megjelenését.

A MEHI az energiahatékonysági ágazati szereplőkkel való konzultációk során számos javító szándékú észrevételt, tapasztalatot és javaslatot gyűjtött be az aktuális kiírás-tervezethez, melyeket az alábbiakban részletezünk.

Verseny helyett együttműködést: új megközelítésre van szükség a hazai lakossági energiahatékonysági támogatásokban

8 óra lefogása alatt merült ki az Otthon Melege Program legutóbbi, a családi házak energetikai felújítására irányuló 5 millirád forintos kerete. Majd hárommilliónyi korszerűtlen, energiapazarló magyar lakás korszerűsítésére az Otthon Melege jelenti az egyetlen vissza nem térítendő támogatási forrást. A meghirdetett keretösszeg ugyanakkor mindössze 3500 ház felújítását tette lehetővé. A Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint új megközelítésre van szükség a hazai lakossági energiahatékonysági támogatásokban, mert így több ház avul el, mint amennyit fel tudunk újítani.

Gyakorlati Észrevételek és Javaslatok az Otthon Melege Program 2015 évi társasházi alprogram kiírása kapcsán

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (MEHI) partnerei közreműködésével összegyűjtötte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2015 februárjában meghirdetett és menet közben elbírált “Otthon Melege Program” társasházi energiahatékonysági pályázati kiírás tapasztalatait. Az ágazati szereplőkkel való konzultációk során arra kerestük a választ, hogy

·         mi segítette / nehezítette a pályázatok előkészítését és elkészítését?

·         a pályázati kritériumoknak mennyire tudtak megfelelni a társasházak és mi okozta a legnagyobb lemorzsolódást a potenciális pályázók között?

·         elegendő idő áll(t)-e rendelkezésre az előkészítésre, szerződéskötésre és a projektek megvalósítására?

·         mire elég az 50 százalékos támogatási részarány? Milyen arányban tudták vállalni az önrészt a lakók?  Átlagosan mekkora hitelt képesek lakásra vonatkoztatva, havi részletet tekintve felvenni az egyes lakóközösségek?

A MEHI - amellett, hogy nagyon fontos előre lépésnek tekintette a pályázat megjelenését, és bizakodva várja a program folytatását is - kiemelten fontosnak tartja, hogy a pályázati kiírás tapasztalataiból levonásra kerüljenek a szükséges következtetések és beépülhessenek a következő pályázati kiírásokba. Különösen fontos, hogy az igen szűkös hazai fejlesztési források minél hatékonyabban szolgálják a lakóépületek energiahatékonysági felújítását, hiszen a Kormány határozata szerint uniós forrásokból vissza nem terítendő támogatást a magyar otthonok rezsicsökkentő felújítására nem kíván fordítani. A visszacsatolások alapján pozitívnak értékelték a szakemberek az elektronikus beadást, az előre kidolgozott mellékletmintákat, a későbbi beadást megkönnyítő kitöltő mintákat. A pozitívumok mellett azonban a programmal szembeni szakértői kritika nagyobb súlyt kapott.

Az energiahatékonyság mostoha helyzetbe került: hangulatjelentés az energiahatékonysági szektorból

Az energiahatékonysági szektor vállalkozásai hiányolják az energiahatékonyság ösztönzésére irányuló tényleges kormányzati elkötelezettséget, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb felméréséből. Legnagyobb problémának a bizonytalan gazdasági és változó jogszabályi környezetet, a kereslet- és munkaerőhiányt látják.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet észrevételei a „Tervezet az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőségértékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) üdvözli és támogatja a Kormány azon szándékát, hogy a 813 és 814 EU energiahatékonysági rendeletekhez hazai átmeneti intézkedéstervezetet készít.