Az igazi rezsicsökkentés: Évi 100 ezer háztartás felújítása támogatott hitelből egy Nemzeti Energiahatékonysági Alapbó

2013. 4. 15.

A Nemzeti Energiahatékonysági Alap évi 125 Md Forintot fordítana épület-energiahatékonysági beruházásokra, ezzel akár évi 100 ezer háztartás energiahatékonysági felújítását is biztosítva.  A javaslat célja az óriási lakossági finanszírozási igény kielégítése, hiszen ezzel mai ad-hoc támogatások nem képesek megbirkózni. A forrásnak csak 10%-a jönne a nemzeti költségvetésből.
A magyar háztartások jelentős részének gondot jelent a villany- és a gázszámla kifizetése, aminek egyik fő oka a lakások elavult energetikai állapota. Egy friss felmérés szerint  kb. 1 millió magyar háztartás szeretne energiatakarékossági felújítást végezni az következő 3 évben. E beruházások sokszor rövid távon megtérülnének, de nem tudnak megvalósulni, mert a legtöbb embernek nincsenek megtakarításai. Bár óriási az igény a támogatásra, a 2013-as költségvetésből csak néhány milliárd jut erre, ami alig ötezer háztartásnak elég.  És ezek a források is 40-50%-os utófinanszírozásos támogatás formájában érhetők el, így csak a gazdagoknak elérhető.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. által javasolt a Nemzeti Energiahatékonysági Alap  évi 125 Mrd Forintot biztosítana felújításokra, amiből csak 12,5 Mrd lenne a magyar költségvetési forrás, a többit kereskedelmi bankok, illetve EUs források fedeznék.  Az Alap elsősorban háztartásoknak nyújtana önrész nélküli, kedvezményes kamatozású hitelt kifejezetten energiahatékonysági felújításokra.  Ezzel évi 100 ezer háztartás felújításával évi negyedmillió ember rezsigondjait enyhítenénk.

Közép-Európában már megszokott a kedvezményes felújítási hitel, létezik ilyen Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Észtországban.  Itt az ideje, hogy hazánk is felzárkózzon ezekhez az országokhoz.  Rengeteg nemzetközi tapasztalat a lakossági energiahatékonysági hitelekről, nem kell különleges tudomány a bevezetéséhez, csak politikai akarat.” mondta dr. Bart István, a MEHI. ügyvezetője. Bart hangsúlyozta, hogy az Alap a rezsi csökkentése mellett a magyar gazdaság számára is kitörési pontot jelenthetnek, hiszen növelik a gazdasági aktivitást és csökkentik az ország energia-függőségét.  A Nemzeti Energiahatékonysági Alappal már a következő 12 hónapban is sok tízezer embernek adnánk munkát, ráadásul úgy, hogy a költségek többletbevétel formájában visszacsorognának a költségvetésbe. Az Alap részletesebb bemutatása olvasható itt: