Bencsik: „A rezsicsökkentés rövidtávon megoldás, de radikális kormányzati beavatkozás nélkül néhány éven belül finanszírozhatatlanná válik a lakások fűtése”

2013. 3. 19.

„Magyarországon európai összehasonlításban pazarló az épületek energiafogyasztása. Az energiaszegénységre adott indokolható válasz a kormány rezsicsökkentési döntése.  A rezsiproblémát csak nagyon rövid időszakra tudja kezelni a rezsicsökkentés.  Néhány éven belül radikális beavatkozás kell az épület-szektorban, mert különben finanszírozhatatlanná válik épületeink működtetése”- mondta Bencsik János.

Bencsik János, országgyűlési képviselő, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központjának (MFGI NAK) igazgató-helyettese ma délelőtt az Energy Cities, a Magyar Urbanisztikai  Tudásközpont és a Magyar Energiahatékonysági Intézet által szervezett konferencián beszélt az ország előtt álló energiahatékonysági és éghajlatváltozási kihívásokról, és az ezekre adható stratégiai válaszokról.

Bencsik szerint az ország széndioxid-kibocsátásainak csökkentése a legjobban az épület-energiahatékonysági beruházásokkal érhető el.  Ezek a beruházások a gazdaságot is ösztönzik és a költségvetésnek is jók.  Bencsik elmondta, hogy egy komoly épületkorszerűsítési program évi 40 ezer munkahelyet hozhatna létre, a középületeket egy állami ESCO-cég, a lakossági szektort kedvezményes hitelek útján kell felújítani, nemzetközi fejlesztési hiteleket is bevonva.

A konferencia tárgya az önkormányzati energiahatékonysági beruházások harmadik feles finanszírozása, ezen belül kiemelt téma volt a megtakarítás-alapú beruházás-finanszírozás, az ún. Energy Performance Contracting.

A konferencián beszélt Roman Doubrava is, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának tisztviselője, aki elmondta, hogy a gazdasági válságból való kilábalás egyik fő kitörési pontja az energiafelhasználás hatékonyabbá tétele.  Doubrava szerint a 2014-2020-as EU költségvetési időszakában az energiahatékonyság az egyik legfontosabb finanszírozási prioritás lesz.  Az EU kifejezetten támogatja majd az innovatív finanszírozási mechanizmusokat, ahol az állam csak a források egy részét biztosítja, a maradék magánforrásokból származik.

Doubrava kifejtette, hogy változik a tagállami támogatási prioritások meghatározása is: az Európai Bizottság részletes javaslatot tesz majd a tagállamoknak a támogatandó területekre, így ezentúl a végleges prioritásokat nem a tagállam önmagában határozza meg, hanem tárgyalásos úton a tagállam és az EU alakítja ki közösen.