Elfogytak a KEOP források - Mikor jön a ZFR?, Nagyságrendekkel nagyobbak az igények, mint a források

2013. 2. 15.

Több mint egy év várakozás után, február 11-én nyíltak meg a KEOP energiahatékonysági pályázatai, összesen 34 Mrd Ft értékben.  A forrásokra jórészt költségvetési szervek, kisebb részben vállalkozások pályázhattak, tisztán energiahatékonysági, vagy megújulókkal kombinált energiahatékonysági beruházásokkal. Az érdeklődés akkora volt, hogy a pályázatok befogadását két nap múlva fel kellett függeszteni.

„Most újrakezdődik az állami támogatásokat övező szokásos várakozási időszak” mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatója.  Bart szerint „Óriási az igény az energetikai felújítások állami támogatására.  Egyre több cég és magánember tervez felújítást, de elégséges források hiányában ezeknek a beruházásoknak csak a töredéke valósul meg. Pedig az energiahatékonysági beruházások támogatása a gazdaságfejlesztés legjobb módja: munkahelyeket teremt, gazdagodik általa a költségvetés és csökkenti az ország energiafüggőségét is

Az igények egy részét kielégítheti az idei költségvetésben 5,2 Mrd Ft-tal szereplő Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR), amelyet az éghajlatváltozás elleni harc - így például az energiahatékonysági beruházások - finanszírozására fordítják. Az NFM tájékoztatása szerint a ZFR-ről szóló jogszabály elkészítése folyamatban van, és azt társadalmi egyeztetésre bocsátják majd.

A Kormány ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a ZBR Panel II. programjában 2010 előtt befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott (panel-felújítási) programokra további 4,5 Mrd Ft-ot biztosít a 2012-es szén-dioxid kvóta-eladásokból.[1]

A KEOP forrásokkal együtt összesen több mint 60 Mrd Ft jut energiahatékonysági és megújulós programokra. Ez az összeg bár jelentősen magasabb, mint a tavalyi, azonban még mindig bőven elmarad az igényektől. Különösen nagy a hiány lakossági energiahatékonysági programokban, ugyanis a KEOP források erre a célra jelenleg nem fordíthatók.

[1] http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/hirek/tobbletforras-a-kvotabevetelbol-a-panelpalyazatra