32,5% az új energiahatékonysági cél

2019. 1. 24.

December végén vált hivatalossá az új 2030-as európai célérték, amikor az Európai Unió energiacsomagjának fő irányelveit elfogadta az Energia Tanács is.

Az Európai Parlament után, a folyamat utolsó lépéseként 2018. december 4-én az Energia Tanács is elfogadta az új energiacsomag módosított irányelveit. A felülvizsgált energiahatékonysági irányelv (EED), megújulóenergia-irányelv (RES) és az új Irányítási Rendelet (Governance Regulation) 2018. december 24-én, a 2018. december 21-én a Hivatalos Lapban való közzétételüket követő harmadik napon lépett hatályba. Az Irányítási Rendelet közvetlen hatályú, az irányelvek magyar jogba való átültetésére 20 hónapja van a kormánynak, azaz 2020 augusztusáig meg kell ennek történnie.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság még 2016 november végén nyújtotta be a „Tiszta Energiát minden Európainak!” című javaslatcsomagját, melynek eredeti javaslatában európai szinten kötelező, 30 százalékos energiahatékonysági célt tűzött ki. A kétéves egyeztetési folyamat eredményeképp születtek meg a fenti irányelvek végleges, 2030-ig terjedő időszakra szóló célkitűzései. A folyamat részeként az energiahatékonyságot szolgáló, épületek energiateljesítményéről szóló irányelv módosításait már 2018. tavaszán elfogadták