75%-OS REZSIMEGTAKARÍTÁS 1 HÓNAP ALATT

2013. 11. 4.

Eddig már közel 25 000 forintot spórolt a Knauf Insulation szigetelése

Máris 24.847 forint különbséget mutat a Knauf Insulation Referenciaház Programjában résztvevő két családi ház gázszámlája, pedig az igazi fűtési időszak csak most kezdődik. Míg a szigeteletlen családi ház fűtésköltsége 33.514 forint, addig a szigetelt ház lakóinak mindössze 8.667 forintot kell fizetniük. Az első, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító programban egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos műszaki paraméterrel rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban is bizonyítják, hogy a hőszigetelt családi házak átlagos téli energiafogyasztása minimum 30-40%-kal, de akár többel is csökkenthető.

 

Negyedére csökkent energiafelhasználás és fűtésköltség

 

Már most jelentősen csökkentette az energiafogyasztását és ezzel együtt a rezsiköltségeit az a hajdúnánási család, akinek a családi házát korszerű komplett hőszigeteléssel látta el nyáron a Knauf Insulation.  A szeptember 27-én indult mérések alapján eddig 70 m3 gázt használtak fel, ami mindössze 8.667 Ft fűtésköltséget jelent. Ezzel szemben a programban szintén résztvevő, ám nem hőszigetelt családi ház gázfogyasztása 271 m3 volt, vagyis majdnem 4-szer több, így összesen 33.514 forintot kell fizetniük a fűtésre. A mérési adatok alapján elmondható, hogy egy hónap alatt 201 m3 gázt, és ennek megfelelően 24.847 forintot takarított meg a hőszigetelt házban élő 4 tagú család.

 

„Már az első hónap eredményei is felülmúlják a várakozásainkat, hiszen az ígért 30-40% helyett, 75%-os energia megtakarítást sikerült elérnünk a korszerű szigetelés alkalmazásával, a hidegebb hónapok során pedig jó eséllyel hasonló különbségre számítunk” – hangsúlyozta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „A megfelelő anyagok kiválasztásánál az épületek energiahatékonyságának követelményeiről szóló, 2018. január 1-től életbe lévő kormányhatározatban foglalt elvárásokat is figyelembe vettük, így a homlokzathoz 20 cm-es kőzetgyapot, míg padlásfödémhez 25 cm-es üveggyapot szigetelést használtunk” – tette hozzá a szakember.

 

A Referenciaház Programot még tavasszal indította el a Knauf Insulation a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a méréseket végző Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében közel azonos műszaki feltételekkel rendelkező épületeket és közel azonos életvitelt folytató családokat választottak ki a programba való részvételre. A már szigetelt hajdúnánási, és a tőle mindössze 6 km- re lévő, de még szigeteletlen, hajdúdorogi házat mérőműszerekkel szerelték fel, amelyek a nap 24 órájában mérik a fűtési energiára használt gázt és kalkulálják annak költségét.

 

Az ingatlanok a program előtt a Magyarországon általánosnak mondható, energiahatékonysági szempontból korszerűtlen „F”, illetve „G” kategóriába tartoztak. A komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően a most leszigetelt ingatlan még a gépészet változatlanul hagyásával is vezető, „A” energetikai besorolásúvá vált.

 


A leghidegebb napon is alig kapcsolt be a kazán

 

A mérési adatok alapján kimutatható, hogy az immár „A” kategóriájú családi házban a vizsgált időszak leghidegebb napján is mindössze 2-szer kapcsolt be a kazán. Október 4-én, mikor mindössze 6C volt a napi középhőmérséklet, a szigeteletlen épületben a nap legnagyobb részében a kazán folyamatosan üzemelt, míg a szigetelt házban, a reggeli felfűtés után csak az esti időszakban kapcsolt be ismét a fűtés egy rövid időre. Mindkét épület esetében megfigyelhető, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével nőtt az energiafelhasználás, de a napi fogyasztások között jellemzően 3-5-szörös eltérés volt tapasztalható. Az adatok elemzéséből az is kiderül, hogy a szigetelt családi házban eddig 15 C-os napi külső átlaghőmérséklet felett nem indult el a fűtési rendszer, és a szigetelt ház radikálisan lecsökkent energiafelhasználás mellett komfortosabb klímát biztosított.

 

A programban részt vevő családok

A Referenciaház Programban a Knauf Insulation 179 pályázó közül választotta ki a hajdúnánási és a hajdúdorogi családokat.

 

Attilának és családjának immár korszerűen szigetelt, hajdúnánási családi háza, 1984-ben, téglából épült, alapterülete 110 m2. Attila informatikus, felesége Betti pedagógus, 2 gyerekük van, Dénes 6, Ildikó 1 éves.

Gábor és családja, még szigeteletlen hajdúdorogi, 108 m2-es családi háza 1981-ben épült. Gábor gépész, felesége, Erzsébet ápolónő. Szintén két gyerekük van, Laura 10, Panna 7 éves. Otthonuk a március végéig tartó program után szintén korszerű szigetelést kap.

A két család energiafelhasználása és fűtési költsége a program zárásáig, március 31-ig folyamatosan nyomon követhető a www.nalamszigetelnek.hu honlapon.