A háztartások energiafelhasználására vonatkozó új statisztikát tett közzé a Magyar Energetikai és Közmű Hivatal

2017. 3. 16.

A most közzétett adatok alapján nyomon követhető a háztartások fűtésre, hűtésre, melegvíz előállításra, főzésre, világításra és elektromos gépek üzemeltetésére felhasznált energiamennyisége a felhasznált energiahordozók szerinti bontásban.

A Hivatal 2015-re vonatkozóan már az új módszertan szerinti eljárással állította elő az országos energiamérleg lakossági szilárd biomassza felhasználási adatát, felhasználva a háztartási adatfelvételből és az épületenergetikai számításokon alapuló, egymással összhangban álló eredményeket. Az új módszertan alapján a háztartások szilárd biomassza felhasználását az energiamérlegben 2010-ig visszavezette.

A felmérés adataiból megállapítható, hogy a lakossági biomassza felhasználást az eddig alkalmazott módszertan alulbecsülte. Az új adatfelvételből származó eredményeket a Magyar Mérnöki Kamara által a hazai lakóépület-állományra végzett épületenergetikai számítások is alátámasztották. 

A legjelentősebb változás Magyarország megújuló energia felhasználási részarányát érinti, mivel az Európai Unió vonatkozó irányelve értelmében a közvetlen fűtési célú biomassza felhasználás is részét képezi a megújuló energia részaránynak.

Forrás: MEKH