A közösség ereje a családi házas felújítások terén

2020. 11. 4.

Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke a családi házas felújítások felgyorsításáról beszélt a közösségi lehetőségek kiaknázása segítségével. Az általa alapított egyesület szemléletformálással, tanácsadással és közösen elérhető árkedvezményekkel tudja segíteni a korszerűsítés előtt állókat. A MEHI szakmai konferenciáján tartott teljes előadása végighallgatható ezen a linken.

Gulyás István régóta foglalkozik családi házak felújításával és a korszerűsítések ösztönzésével, egy időben a Zuglói Energiahatékonysági és Tanácsadó Iroda vezetőjeként, később a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének (MCsTE) elnökeként.  Ezen időszak alatt 400 családi ház rekonstrukciót kísért végig és 800 személyes interjút készített ebben a témában. Az MCsT Egyesületet 2018-ban alapította, mert azt tapasztalta, hogy nincs érdekvédelmi szervezete a családi házakat felújítóknak.

Egyesületként nagyobb erőt képviselnek
Az egyesület célja, hogy segítsenek tagjaiknak a túlzott energiafogyasztás csökkentésében, az épületeik energiahatékonyságának növelésében tanácsadással, a felújítók edukálásával, szemléletformálásával. Gulyás István statisztikai adatokkal is alátámasztotta a családi házas szegmens felújításában rejlő hatalmas potenciált: Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelynek kb. 62%-a (1,7 millió épület) jelentős energetikai felújításra vár. Ezeknek a tulajdonosoknak szeretne segíteni az egyesület, amely célul tűzte ki, hogy 10 év múlva 500 000 tagot fog számlálni. Ekkora közösség már jelentős előnyöket tud elérni a piacon: árkedvezmények, egyedi előnyök formájában, de lassabban megtérülő környezetvédelmi projektek (pl. azbesztpala-csere) kivitelezésében is. Az egyesület minden tagja kap egy “Mit jelent az energiahatékonyság?”  című könyvet az energiamegtakarítási lehetőségekről, lépésekről és egy Zöld Otthon Szervízkönyvet, amelyben minden épülettel kapcsolatos dokumentációt, gépkönyvet, típusleírást össze lehet gyűjteni.

A Renohub céljait segítik az eddigi gyakorlati tapasztalatok
Az egyesület kidolgozott egy egyedi üzleti modellt, ami 3 pillére épül. Az egyesület, egy beszerzési társaság és egy kivitelező cég összekapcsolásával komplex szolgáltatást tudnak nyújtani az épületfelújítások terén, ami a legjobb feltételeket és garanciát nyújtja a háztulajdonosoknak.  Ezt a modellt az elmúlt 10 évben tesztelték, és ezt az értékes gyakorlati tapasztalatot csatornázza be az MCsTE a Renohub projektbe. Az eddig elvégzett 400 családi házas felújítás tapasztalatait már statisztikailag is összegezni lehet, ebből elemzést fognak készíteni pl. a szén-dioxid megtakarításra vonatkozóan. Az eddigi kommunikációs tapasztalatokkal, szakmai háttéranyagok átadásával valamint a végfelhasználókkal és az önkormányzatokkal kiépült kapcsolatokkal is gazdagítani tudják a Renohub projektet.

Kérdések és válaszok
Az előadás végén felmerült kérdésekre válaszolva Gulyás István megerősítette, hogy ők is igyekeznek a mélyfelújítások irányába terelni a háztulajdonosokat: elmagyarázzák a lépésenkénti folyamatot és ingyenes tanácsadást adnak először az olcsóbban, könnyebben kivitelezhető felújítási tevékenységekről, majd a komolyabb befektetést igénylőkről. Gulyás István megerősítette, hogy a tulajdonosokat nem elsősorban a fenntarthatósági előnyökkel lehet motiválni, sokkal inkább pénzügyi támogatásokkal, rezsimentes működéssel, komfortfokozat növekedéssel, de sokszor a szomszéd által megvalósított korszerűsítés adja a legnagyobb lökést a felújítás felé.
Az egyesületbe társasházi lakástulajdonosok is beléphetnek, őket is szívesen segítik tanácsadással, kedvezményekkel. Nemsokára pedig egy komolyabb tagtoborzási kampány is várható.