[Alternatív Energia] Civilek több uniós forrást szeretnének energiahatékonyságra

2013. 12. 2.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat azt szeretné, ha Magyarország több uniós forrást fordítana energiahatékonyságra és környezeti ügyekre.

 

 

[INDEX]

A civil szervezetek csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye kiemeli: a magyar kormány 2014-2020-ra szóló európai uniós tervezési anyagaiban elvben kiemelkedő helyen szerepelnek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való átmenet és a környezetvédelem kérdései, az uniós prioritásokkal összhangban.

A zöldszervezetek szerint azonban az energiahatékonyság és a környezeti ügyek prioritása nem érvényesül az operatív programok közötti pénzügyi elosztásban. Az említett tervezet szerint a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Programra csak a teljes EU-támogatás kevesebb mint 15 százaléka jut, ami kevés a megfogalmazott célok teljesítéséhez.

“A jelenlegi forráselosztással a kormány nem tudja teljesíteni az elmúlt években tett ígéreteit a lakások energiahatékonysági átalakítására és a rezsi alacsonyan tartására, illetve nem tudja megtenni azokat a szükséges környezetvédelmi intézkedéseket, amelyek elengedhetetlenek a természeti erőforrások és az emberi egészség védelme érdekében” - idézi a közlemény Farkas István Tamást, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnökét. A civil szervezetek azt kérik a kormánytól, hogy növelje meg az energiahatékonysági operatív programra szánt forrásokat, kiemelten a lakossági energiahatékonysági, energiatudatossági, természetvédelmi és fenntarthatósági szemléletformálási programok támogatására szánt összegeket.

 

Forrás: http://www.alternativenergia.hu/civilek-tobb-unios-forrast-szeretnenek-energiahatekonysagra/64833