Apránként, de növelik a tagállamok az energiahatékonysági céljaikat

2019. 9. 26.

Az Energia Tanács (az európai uniós tagállamok energiáért felelős minisztereinek tanácsa) szeptember 24-i ülésén a tagállamok által tavaly év végén benyújtott, és ez év végéig véglegesítendő Nemzeti Klíma és Energia Terveiről (NEKT) értekezett. A tárgyalás fókuszában az a kérdés állt, hogy hogyan tudnák a tagállamok az ún. vállalási rést kitölteni. Az új energiahatékonysági irányelv ugyanis megállapít egy összeurópai 32,5%-os energiafogyasztás-csökkentési célt 2030-ig, ami azonban az eddigi tagállami vállalások összegéből nem adódik ki. A célérték és a tagállami vállalások összegének különbsége az ún. vállalási rés, ezt kellene év végéig kitölteni úgy, hogy egyes tagállamok megemelik vállalási célértéküket.

Az Energia Tanács ülésén a tagállamok egyetértettek abban, hogy nagyobb erőfeszítés szükséges a részükről az energiahatékonysági célok eléréséhez. Négy ország – Bulgária, Szlovénia, Görögország és Írország – a találkozón elkötelezte magát, hogy megemeli az eredetileg vállalt célértékét. Néhány tagállam – többek között Spanyolország, Portugália, Dánia és Litvánia – bejelentette, hogy a júniusi európai bizottsági ajánlások alapján lépéseket tesznek annak érdekében, hogy segítsenek betölteni a vállalási rést, míg más országok – Magyarország, Csehország és Lettország – azt fogalmazták meg, hogy akkor tudják emelni az energiahatékonysági célértéküket, ha további finanszírozások állnak majd rendelkezésre. Az európai országok egy része – Olaszország, Lengyelország, Málta és Ciprus –kijelentette, hogy nem fogják megemelni a vállalásaikat.

Az Európai Bizottság képviseletében Maroš Šefčovič energiaügyi biztos az ülésen elismerte, hogy nagy kihívás a tagállamok számára az energiahatékonysági előírások teljesítése. Ugyanakkor elmondta, hogy az épületek energiahatékonyságának növelése kiemelten fontos, így a Bizottság megvizsgálja a lehetőségeket, miként tudna több pénzügyi forrást ebbe a szektorba csatornázni.

Mint ismeretes, a tagállamoknak 2018. december 31-ig kellett benyújtani a Nemzeti Energia és Klíma Tervek első változatát az Európai Bizottsághoz. Az Európai Bizottság idén, június 18-án nyilvánosságra hozta a NEKT-ek értékeléseit. Magyarország tekintetében a kitűzött energiahatékonysági célértékeket, a 8-10%-os energiafogyasztás-csökkentést az EB nagyon alacsonynak értékelte. A Bizottság a következő intézkedések meghozatalát várja hazánktól: „Jelentősen növelni kell mind a végső, mind a primerenergia-fogyasztás csökkentése terén 2030-ig kitűzött célokat, figyelembe véve azt, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket az Unió 2030-as energiahatékonysági célkitűzésének elérése érdekében”.

Az Energia Tanács ülésével nagyjából egy időben tette közzé az Európai Bizottság azt a három javaslatból álló útmutatóját, amely a tagállamokat segíti az új energiahatékonysági irányelv, illetve az „első az energiahatékonyság” elv alkalmazásában. Az útmutató az irányelv 7. cikke szerinti energiamegtakarítási kötelezettség, az új fogyasztásmérési és -számlázási rendelkezések, valamint a 14. cikk alapján a hűtés és fűtés energiahatékonyságának előmozdítása témájában tartalmaz ajánlásokat.