Az alapos tervezés és a szakemberek kooperációja kifizetődik

2019. 3. 25.

A minőségi, valós energia-megtakarítással járó beruházások csak az épülettervezők, kivitelezők és üzemeltetők / épülethasználók együttműködése mentén tud megvalósulni. Az alapos tervezés és előkészítés nemcsak a kivitelezési költségeket tudja leszorítani, hanem az energetika szempontjából rendkívül fontos hosszú távon alacsonyan tartható üzemeltetési költségek tekintetében is elengedhetetlen. 

A cikk eredeti változata az Otthonok és megoldások magazonban jelent meg, Versits Tamás épületgépész mérnök, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. munkatársa tollából.
 

Egy nagyobb energetikai beruházás előtt azt javasolják a szakértők, hogy történjen meg a ház energetikai állapotának felmérése, hiszen ennek segítségével lehet egy pontos "kórképet" felállítani. Ehhez érdemes egy független energetikai szakértő munkáját igénybe venni, így lehet az objektivitást biztosítani.

Amennyiben nem tudják egyszerre felújítani otthonukat, érdemes egy felújítási menetrendet felállítani a szakértő segítségével, aki amellett, hogy a fűtési rendszerre alternatívákat tud adni becsült fogyasztási/üzemeltetési adatokkal együtt, arra is tud javaslatot készíteni, milyen sorrendben történjen meg a korszerűsítés.

A különböző fűtési opciók mérlegeléséhez három különböző esetet vizsgálunk meg a gázkészülékcsere témakörben.

Az első, hogy mire kell figyelni, ha meglévő kéményes (nyitott égésterű, helyiség levegőt használó hagyományos készüléket) szeretnénk zárt égésterű kondenzációs készülékre cserélni?

A kérdés összetett, több oldalról is meg kell vizsgálni a lehetőségeket. Figyelembe kell venni, hogy

  1. Rendelkezik-e a helyiség csatorna bekötési lehetőséggel? A kondenzációs készülék ugyanis kondenzvizet bocsát ki magából, ami egy 24kW-os készülék esetén több mint 2 liter is lehet óránként. Ezt legkönnyebben gravitációsan (természetes lejtéssel) elvezetett csatornabekötéssel lehet megoldani, de ha ez nem megy, akkor a mesterséges elvezetés is szóba jöhet pl. átemelő szivattyú segítségével.
  2. Alkalmas-e a meglévő kéménykürtő, hogy az új készülék égéstermék-elvezetését fogadni és az égési levegő ellátását biztosítani tudja, a helyiség levegőjétől független üzemhez?
  3. A meglévő készülék hőteljesítményét is fontos felülvizsgálni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy korábbi energetikai felújítás miatt már kisebb teljesítményű készülékre van szükség.
  4. Érdemes arra is figyelni, hogy külső hőmérséklet érzékelő elhelyezhető-e. Az új kondenzációs készülékek szabályzása/vezérlése nagymértékben eltér a hagyományos szobatermosztátos megoldásoktól. A legtöbb modell akkor tud igazán energiatakarékosan működni, ha külső hőmérséklet jeladó is társul a vezérléshez.
  5. Előre tisztázandó az is, hogy a készülékcsere elvégezhető-e engedélyeztetési terv nélküli? Az érvényben lévő jogszabályok a telepítésre több jogi keretet biztosítanak. Az arcképes gázszerelő igazolvánnyal rendelkező szerelők egyszerűsített készülékcserét, a tervezők (akik érvényes és aktív Mérnök Kamarai jogosultsággal rendelkeznek) pedig készülékcserét tudnak végrehajtani. A két eljárásrend között komoly különbség van, pl. az egyszerűsített készülékcserénél a készülék helye változatlan, és a gázvezeték (gázmérőtől a készülék elzáró csapig) változatlan marad. Azon készülékcsere esetén, amikor a tervező a felelős, tervdokumentáció is készül, ugyanakkor nincs szükség a gázszolgáltató részéről ellenjegyzésre és ellenőrzésre, csak a csere lejelentésére.
  6. Egyáltalán felszerelhető-e az a típus, amit ajánlanak? Ezt a kérdést is érdemes nagyon alaposan körül járni, mert az érvényes jogszabály elég világosan meghatározza, hogy milyen készülékeket lehet forgalomba hozni, felszerelni, illetve üzembe helyezni.   

Honnan tudhatja a Megrendelő, hogy a fenti peremfeltételek teljesülnek-e vagy megoldhatók-e? Mindenképpen azt javasoljuk, hogy készülékcsere előtt konzultáljanak szakemberrel.

 

Mi a helyzet, ha meglévő parapet-konvektort szeretnénk újra cserélni?

Az energiahatékonysági rendeletek az egyedi lakásfűtő készülékeket is érintik már. Ebből fakadóan a régi konvektorok cseréje újra is bizonyos feltételek teljesülése esetén valósítható meg. Ugyanakkor ezek lényegesen könnyebbek a korábban említetteknél.

  1. Jellemzően konvektorok esetén a már korábban forgalomba hozott (megvásárolt), és üzletekben kapható készülékek felszerelhetők.
  2. Az energiahatékonyság jegyében már konvektorok esetén is lehet programozható szobatermosztátot csatlakoztatni, ami az új, költséghatékonyabban üzemeltethető készülék mellett akár további 5% megtakarítást jelenthet.
  3. Fontos mérlegelni, hogy utólagos hőszigetelés mennyiben befolyásolja a konvektorok működését. A hőszigetelés vastagságának függvényében a kitorkollásnál fali tartozékot a szigetelés külső síkjáig ki kell vinni, mert csak így tud biztonságosan működni a készülék. Új készülék vásárlása, beépítése esetén is fontos szempont ez.
  4. Meglévő konvektor cserélhető ún. turbo-parapet konvektorra is. Ekkor azonban elektromos áramellátást is biztosítani kell, hiszen ventilátoros készülékről beszélünk. Ráadásul itt az égéstermék-kivezető elem mérete sokkal kisebb, emiatt a külső fal szigetelése és helyreállítása nagyon fontos és körültekintő munkát igényel, beleértve a tűzvédelmi szempontokat is.

 

Vannak speciális konvektorok is, ilyen pl. az, ahol a készülékre meghatározott darabszámú és teljesítményű radiátor is csatlakoztatható. Ez már kvázi olyan, mintha központi fűtés kerülne kialakításra. Ebben az esetben azonban csatlakozó vezetéket is érint a módosítás, így csak „készülékcsere eljárásrend” keretében történhet a kivitelezés. Azaz a tervezőt kell hozzá keresni, és ő lesz felelős a szakszerű és szabványos szerelésért, üzembe helyezésért.

Szeretnénk nyomatékosan felhívni a figyelmet arra, hogy a földgáz felhasználását törvény, a berendezések létesítését és módosítását rendelet szabályozza. A felsorolt készülékcserék csak képzett szakemberek bevonásával történhetnek, hiszen itt nem önmagában arról beszélünk, betartjuk-e az előírásokat, hanem családunk és magunk biztonsága a tét.