Az épületek és az építőipar 2050-re elérheti a nettó nulla karbonkibocsátást

2019. 9. 23.

A World Green Building Council több mint 80 szervezet támogatásával elkészült új jelentése megmutatja, milyen lépések szükségesek az épületek és az építőipar forradalmasításához a nettó nulla kibocsátású jövő irányába ’az életciklusra vetített összevont karbonkibocsátás' megszüntetésével.

A 10. alkalommal megrendezett Nemzetközi Zöld Építés Hete (World Green Building Week) részeként a World Green Building Council (WorldGBC) merész új elképzelést tett közzé arról, hogyan érhetnek el az épületek és az infrastruktúra 2030-ra 40%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást világszerte, illetve hogyan produkálhatnak az épületek 100% nettó nulla karbonkibocsátást 2050-re.

Az épületek és az építkezések együttesen a világ összes karbonkibocsátásának 39%-át teszik ki, melyből az üzemeltetési (az épületek fűtésére, hűtésére és világítására felhasznált energiából származó) kibocsátások 28%-ot fednek le. A fennmaradó 11% az összevont karbonkibocsátásból vagy az épület teljes életciklusa során alkalmazott anyagokhoz és építési folyamatokhoz köthető „előzetes” karbonkibocsátásból származik. A WorldGBC-nek az ágazat teljes karbonmentesítésére vonatkozó elképzelése megköveteli mind az üzemeltetési, mind az összevont karbonkibocsátás felszámolását.

„Az életciklusra vetített összevont karbon előtérbe hozása” c. jelentés ezt a nagyratörő célt terjeszti elő amellett, hogy bemutatja azokat a megoldásokat, amelyek a teljes építőipari értéklánc azonnali intézkedéseinek felgyorsítását elősegítik. A célkitűzést fejlesztők és építőipari vállalatok, pénzügyi intézmények, városok és kormányok, valamint a beton-, acél- és faipar, és még sok más szervezet támogatja.

A jelentés célja, hogy az összevont karbonkibocsátás kezeléséhez társított nehézségeket tisztázza azzal, hogy felszámolja a bonyolult terminológiát és megalkot egy közös nyelvet a nettó nulla összevont karbon fogalmának meghatározása érdekében.

Forrás: HuGBC