Az Európai Bizottság konzultációval gyorsítja az épületek energiahatékonyságának javítását

2019. 8. 19.

Az Európai Bizottság konzultációt indított az okosépület-mutatóról (Smart Readiness Indicator – SRI) azzal a céllal, hogy felhívja elsősorban az épülettulajdonosok és -használók, de mindenki más figyelmét is arra, hogy milyen jelentős előnyökkel jár az okos technológiák, valamint az információs és kommunikációs technológiák alkalmazása az épületenergetikában. Külön kiemelik a jobb energetikai teljesítményt, a fokozott kényelmet és jólétet.

Az okosépület-mutatót az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós irányelv 2018-as felülvizsgálata vezeti be, és az a célja, hogy megmutassa, az épületek mennyire alkalmasak az okos funkciók fogadására.

A most bejelentett konzultáció során a Bizottság széles körben igyekszik visszajelzéseket kapni az okosépület-mutatóra épülő rendszer részleteiről, hogy tájékoztassa és orientálja a politikai döntéshozatali folyamatot.

Az online konzultáció október 3-ig érhető el. 

Az irányelv összességében támogatja az EU teljes épületállományának modernizálását, ezen belül is az okos technológiák minél gyorsabb és minél szélesebb körű terjedését. Az épületek jelentik a legnagyobb energiafogyasztást az unióban, 75 százalékuk nem energiahatékony. Egy modernizált és felújított épületállománynak tehát kulcsszerepe van az átállásban egy okosabb, megújulókra épülő és dekarbonizált energiarendszerre, hosszabb távon pedig egy klímasemleges gazdaságra.

Az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós irányelv a legfontosabb eszköz a jogalkotók számára, hogy felgyorsítsák az épületek energetikai teljesítményének javítását.

via EC