Bajba kerülhetnek a társasházak – Százezreknek ugorhat a közös költsége a koronavírus miatt

2020. 3. 18.

Jelentős bevételkieséssel kell számolnia a hazai társasházak túlnyomó részének a koronavírus tovagyűrűző hatása miatt. Pénzügyi és jogi következmények jönnek, amik legalább másfél millió embert érintenek. A bevételek elmaradásával veszélybe kerülhetnek a felújítások.

Csak az alapellátást szolgáló üzlethelyiségek maradhatnak nyitva Magyarországon, vagyis a kisboltok, szolgáltató egységek (kivéve patika, dohánybolt) mind lehúzzák a rolót. Egyelőre csak egy-két hónapra, de inkább 4-6 hónappal érdemes számolni. A kis üzlethelyiségek működtetői  pont olyan mikro és kisvállalkozások, amelyek a legsérülékenyebbek, legkevésbé tudják kibekkelni a forgalom nélküli hónapokat. Ezeknek az üzlethelyiségeknek a százezrei többnyire lakótelepeken vagy a nagyvárosok forgalmas útjai mentén lévő társasházakban, zömmel azok földszintjén vagy alagsorában működnek, bevételt termelve a társasháznak.

A KSH legfrissebb, 2012-es adatai szerint az évtized elején mintegy 110 ezer társasház volt az országban, ez egy-két ezerrel nőhetett azóta. A bennük lévő lakások száma kb. 900-950 ezer lehet, ennek zöme, (kb. 780 ezer) panel. Márpedig a panel épületek földszintjét szinte mindenütt a kereskedelmi és szolgáltató szektorban működő bérlők foglalják el. Már most is tömegesen zárnak be vagy nem nyitnak ki és a következő hónapokban semmi sem fog változni.

Magyarországon nem ritka, hogy egy társasházi közösség nem egy, hanem akár 3-4 nagy háztömbből áll, így összesen akár több száz lakás közös gazdálkodásáról beszélhetünk. Bármilyen pénzügyi teher ilyen sokfelé osztódik, csökkentve ezzel az egy tulajdoni hányadra jutó összeget. A néhány lakásos közösség esetében viszont fajlagosan nagyobb ez a teher, amit hosszú távon nehezebb kigazdálkodni.

A társasházaknak azzal kell számolniuk, hogy sokkal nehezebb időszak következik, ami biztosan eltart az év végéig, de lehet, hogy tovább. Az idénre tervezett felújításokat bizonyosan el kell halasztani, hiszen most nem látszik, mikor lesz ismét elegendő alapanyag és munkaerő. A felújítási alapot közben nehezebb lesz növelni, hiszen az állandó költségeket (üzemeltetés) fizetni kell, a bevételi oldalon pedig csak mínusz lesz a bérleti díjak és közös költségek kiesése, késése, elmaradása miatt. Ilyen helyzetben sokkal nehezebb lesz hitelt felvenni.

A társasházak normál időszakban hiteleket vehetnek fel illetve korábban számolhattak a lakástakarék pénztárakban (ltp) gyűlő megtakarítással és az ahhoz járó állami támogatással. Sok társasháznak van ltp-je, de csak kevesen élhetnek ezzel a forrással. Megkérdeztük mindhárom ltp-t, de üzleti titokra hivatkozva nem árultak el részleteket arról, hogy mennyi ilyen szerződést kezelnek, mekkora a megtakarítási-és a hitelállomány. Bármilyen hitel felvétele egyébként közgyűlési hatáskör a társasházaknál. Ugyanez érvényes a közös költség meghatározására is.

További részletek a Portfolio.hu oldalán>>