El kell mozdulni a mélyfelújítások felé!

2020. 10. 29.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) által szervezett "Mi kell ahhoz, hogy felújítsunk? - A hazai lakóépületek energetikai állapota és a továbblépés lehetőségei" című szakmai konferencián előadott Szórádi Tamás, a MultiContact Consulting Kft. senior project menedzsere, aki a családi házak felújításában rejlő hatalmas energia-megtakarítási potenciálról és a mélyfelújítások alapvető szerepéről beszélt. A prezentációról készült videó erre a linkre kattintva érhető el.

Szórádi Tamás, a MultiContact Consulting Kft. munkatársa a hazai lakóépületállomány jellemzőit mutatta be statisztikai adatok alapján. A lakóépületek megújulása lassú, a lakások kevesebb, mint 1%-a cserélődik évente új építésűre. A felújítási ráta ugyan 3 % körül van, a felújítások többsége azonban egyedi intézkedésekre (pl. nyílászárócsere, kazáncsere) terjed csak ki, amelyek önmagukban nem eredményeznek jelentős energiamegtakarítást. Ez látszódik a lakossági végső energiafelhasználáson is, a makró adatban csökkenés nem mutatható ki.  Az épületek energiafelhasználásának visszaesését mélyfelújítások végrehajtásával lehetne elérni. Ehhez komplex felújítási csomagok végrehajtására lenne szükség, épülettípusonként némileg eltérő tartalommal, de lehetőség szerint úgy, hogy a felújítás egyszerre tartalmazza az épület hőszigetelését, nyílászárócserét, kazáncserét és megújuló energiaforrások alkalmazását.
A vizsgált épülettípusok közül az energiafogyasztás a családi házak esetében a legmagasabb, de egyúttal itt lehet a legolcsóbban csökkenést elérni. A mélyfelújítás az 1990-ig épült családi házak esetén a legköltséghatékonyabb, vagyis ezeknél a házaknál a legalacsonyabb az egységnyi megtakarításra vetített felújítási költség. Mivel a komplex rekonstrukció igen költséges is lehet, részleges, lépésenkénti felújítás is alkalmazható. Ekkor azonban az egyes tevékenységek meghatározott sorrendben, előre tervezetten kell, hogy kövessék egymást, különben elmarad a várt energiamegtakarítás.

Az egyes felújítási szcenáriókat vizsgálva az látszik, hogy 2030-ig a legoptimistább esetben is évi 24 PJ energiát lehetne megtakarítani, közel 4 800 Mrd forint teljes költséggel; a részleges felújítás lényegesen kevesebbe (2 200 Mrd Ft) kerülne, de arányosan kisebb megtakarítást eredményez. A családi házak előrehozott mélyfelújításával lehetne a legtöbb, közel 200 PJ kumulált csökkenést elérni az időszak végére, a legalacsonyabb teljes költség mellett (1100 Mrd Ft), egyben a Nemzeti Energia- és Klíma Tervben foglalt célokhoz a leginkább közelítve.