[Energiainfo; Vg.hu] Az energiahatékonyság nem számít a fogyasztóknak

2013. 6. 26.

Az okos mérőhöz okos fogyasztó kell – hangzott el az energiainfo.hu által szervezett sajtóbeszélgetésen. A szakemberek kiemelték, hogy az alacsony rezsiköltségek éppen az energiahatékonyság kárára megy. (forrás: Energiainfó, Világgazdaság Online)

[kép: nol.hu]

A fogyasztók egyfajta álomvilágban élnek, nem szeretik a szolgáltatókat, de szeretik például a versenyt – mondta az energiainfo.hu korábban közzétett felmérésével kapcsolatban Holoda Attila, volt energiaügyi helyettes államtitkár az energiainfo.hu által rendezett sajtóbeszélgetésen. Az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója szerint azért is szomorú ez a helyzet, mert a jelenlegi helyzet az energiahatékonyság ösztönzésének rovására megy.

„Ugyanakkor hiányzik a gyakorlatias felfogás az energiahatékonyság propagálásából. Vannak például olyan izzók, amelyekkel jobban járnak, ha nem kapcsolják le, hanem égve hagyják, de a fogyasztók ezt nem tudják, mert senki sem mondja el nekik.” – hangsúlyozta a volt államtitkár. A szakember szerint azonban mindaddig nem is lesz változás az energiahatékonyság területén, amíg a rezsiköltségek mesterségesen alacsonyan vannak tartva.

Holoda Attila szerint, amíg a fogyasztók közvetlenül és „húsbavágóan” nem érdekeltek az energiahatékonyságban, addig nem is lesz előrelépés. „Egy lakótelepen sokszor azért nem lehet belevágni egy fejlesztésbe, mert a lakók egy része nem ért egyet vele, vagy a közös képviselő nem is gondol erre. Ezzel szemben a kis közösségek viszont előremutatóak lehetnek” – hangsúlyozta, példaként említve a csongrádi geotermikus kaszkádrendszert.

Holoda Attila szerint le kell számolni a fogyasztók fejében élő sztereotípiákkal. „Ilyen a zöld energia címkéje, amelyet könnyen ráragasztanak olyan technológiákra is, mint a biomassza amelynek a CO2 kibocsátása szintén magas. Pedig az uniós, és az állami megújuló energetikai projektekben ezt szem előtt kellene tartani, inkább a zéró kibocsátású technológiákat kellene támogatni.” - mondta. Ugyanilyen sztereotípiának nevezte az okos mérőkhöz fűződő hiedelmeket is. „Az okos mérőhöz okos fogyasztói is kell. Az energiainfo.hu felméréséből kiderült, hogy a fogyasztók jelentős része azzal sincs tisztában, hogy mennyit fogyaszt. Ha okos mérője lesz, akkor sem lesz ezzel tisztában.” – vélte az exállamtitkár.

A magyarországi lakossági energiafogyasztók többségének a fejében főként sztereotípiák, rossz sémák és téves elképzelések vannak az energiapiac működéséről. Az Energiainfó megbízásából készült minapi felmérés azt a meglepő eredményt hozta, hogy energetikai téren meglepően felkészületlen a hazai lakosság. Ez azért furcsa, mert azt gondolhatnánk, hogy a jövedelmekhez képest magas energiaáraknak magas fogyasztói tudatossághoz kellene vezetniük.

Rossz sztereotípia a magyar lakosság részéről a távfűtés elítélése is. Kevesen gondolják végig egy jól kialakított, hatékony rendszer költség-előnyeit és az általa kínált kényelmet, kényelmesebb az ítéletüket a régi, és valóban rosszul kialakított rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokra alapozniuk.

Szintén sokan helyeslik a kis- és középvállalkozások megsegítését, hiszen ennek fontosságát hangsúlyozza a hivatalos kommunikációs is. Ám rögtön elfelejtkeznek róluk, amikor a kérdésben az, hogy akarunk-e alacsony rezsiszámlát? Nem töprengenek el rajta, hogy csak úgy lehet kisebb a lakosság rezsije, ha más kifizeti helyette. Például azok a kisvállalkozások, amelyek a lakosságnak a paradicsomot termesztik. Pedig a rezsicsökkentés ára, „forrása” az, hogy közben drágább lesz más termék, de még akár az is, hogy e más termékek előállítói ebbe akár tönkre is mehetnek.

Illetve van más út is: ha az energiaszolgáltatók csak a kötelező karbantartást végzik el, de nem fejlesztenek. „Ennek az lehet a következménye, amit a privatizáció óta már elfelejtettünk: energia-ellátási zavarok” – mondta Holoda Attila.

A rezsicsökkentésnek lehet reális forrása is. Holoda Attila korábbi számításokat idézett, amelyek szerint célszerű lenne a lakosságnak az igazán sok gázt fogyasztó, leggazdagabb rétegét kikényszeríteni a versenypiacra.
Ha a szegmens e 6 százalékának kifizetné az általa felhasznált energia árának egészét, az már olyan többletbevételt hozna, amiből alacsonyabban lehetne tartani a lakosság többi részének a normális életvitelhez szükséges energia-felhasználása árát.
Igaz, itt is, mint sok más esetben, a politikai bátorság hiánya is akadályozhatja a jelenlegi szabályozás módosítását.

 

Forrás: http://energiainfo.hu/cikk/az_energiahatekonysag_nem_szamit_a_fogyasztoknak.30065.html

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/energia/tevhitekkel-vannak-tele-az-energiaugyekrol-a-magyarok-406111