Épületenergetikai korszerűsítések jelentős támogatásába kezd az Európai Beruházási Bank

2019. 11. 19.

Hosszú előkészítő munka után november 14-én az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) igazgatótanácsa történelmi döntést hozott: 2021 végétől nem támogatnak többé fosszilis energiával kapcsolatos projekteket, és a világ első és legfontosabb klímabankjává kívánnak válni, amely a Párizsi klímaegyezmény céljai mentén fog működni. Emellett nagy mértékben támogatni fogják az épületek energiahatékonysági korszerűsítéseit. 

Az utóbbi öt évben az EIB több mint 65 milliárd Euró kölcsönt nyújtott megújuló energiaforrásokkal, energiahatékonysággal és energiaellátással kapcsolatos projektek finanszírozására. Az új döntés értelmében a támogatott projektekkel kapcsolatos jelenlegi, kilowattóránként maximum 550 gramm szén-dioxid kibocsátási kvótát 250 gramm/kWh-ra csökkentették.

A bank négy területet tűzött ki, ahol aktív szerepet kíván betölteni a fenntartható és tiszta megoldások segítése érdekében. Ezek közül az első az energiahatékonyság, ahol a lakóépületek esetében a beruházások mennyiségének dupláját látják szükségesnek. Ennek érdekében kivételt tesznek, és az általános szabályozással ellentétben akár 75%-os tőkeköltséget is elszámolnak. Az Európai Bizottsággal együttműködve pedig létrehozzák az Európai Kezdeményezés az Épületkorszerűsítésért (EIB-R) programot, amely az épületfelújítások finanszírozásának új formáit segítené.

Forrás: European Investment Bank