Ezreket spórolhat, ha áramtalanít

2015. 9. 24.
Mobiltöltők, monitorok, notebookok, asztali számítógépek – néhány műszaki cikk, amelyeket a legtöbb háztartásban folyamatosan bedugva hagyunk a konnektorban, akkor is, amikor nem használjuk őket.
 
Megvizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), mennyit fogyasztanak az otthonokban található készülékek készenléti vagy kikapcsolt állapotban. A tapasztalatok azt igazolják, hogy nemcsak környezettudatos, hanem pénzt is megspórol az a fogyasztó, aki teljesen kikapcsolja a nem használt készülékeket.
 
Amikor a távirányítóval leállítjuk a tévét, a házimozit, a készülékek továbbra is áram alatt vannak, és fogyasztják az energiát. Készenléti állapotban (stand by üzemmódban) ezeknek az eszközöknek akár 20-30 watt is lehet a teljesítményfelvétele. Vagyis annyi, mintha folyamatosan égne egy 25 wattos izzó a lakásban. Sok készülék a napi egy-két órás, vagy csak néhány perces működés mellett akár 24 órán át is készenléti állapotban marad. Ezért az Európai Bizottság az új készülékeknél funkciótól függően 0,5 vagy 1 wattban maximalizálja a készenléti teljesítményfelvételt.
A mobiltelefontöltők vizsgálata kapcsán a fogyasztóvédelmi hatóság kiszámolta: ha 4,1 millió magyar háztartásban csak egy-egy töltő marad a konnektorban használatlanul, akkor az már 5 millió kWh többlet-energiafelhasználás, ami évente 188 millió forintba kerül. A számítógép-monitorok fogyasztását kikapcsolt és készenléti állapotban is vizsgálták. A szakértők megállapították: átlagos otthoni és irodai használat mellett évente akár ezer forintot is megspórolhatunk csak azzal, hogy kikapcsoljuk a készülékeket és nem hagyjuk stand by üzemmódban. A notebookok sem maradtak ki az energiatakarékosságot kutató elemzésből. Az NFH számításai alapján évente legkevesebb 200, de akár 450 forintot is megspórolhat az a fogyasztó, aki leválasztja a táphálózatról a noteszgépet, laptopot, amikor épp nem használja, vagy nem tölti azt.
 
Egy átlagos háztartásban egy számítógép és két mobiltöltő akár 60-70 kWh többlet-energiafogyasztást is jelenthet, ha használaton kívül nem húzzuk ki őket a konnektorból. Ez évente több mint kétezer forinttal terheli meg feleslegesen a családi kasszát. A kevésbé korszerű készülékeknél a fogyasztás ennek akár a többszöröse is lehet. A műszaki eszközöket áramtalanítva megszüntethetjük a felesleges fogyasztást, ráadásul a környezetet is védjük ezzel – összegezte tapasztalatait a fogyasztóvédelmi hatóság.