Felélénkült a lakáshitelek piaca

2018. 11. 6.

Harmadával több lakáshitelt és csaknem másfélszer annyi személyi kölcsönt vett fel szeptemberben a magyar lakosság, mint egy évvel korábban. A vállalati hitelezés is a 2008-ashoz fogható szinten van - mutatja a Portfolio.hu elemzése, melyet az MNB közzétett adatai alapján készítettek. 

Szeptemberben 77,6 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások, ami 35%-kal magasabb szám az egy évvel korábbinál. A személyi kölcsönök új szerződéses összege 41,8 milliárd forintra emelkedett, ami 45%-os emelkedést jelent. 
Ez a két hiteltípus teszi ki egyébként a háztartási hitelfelvételek 81%-át, amelynek a teljes összege 147 milliárd forint volt szeptemberben. Ez szintén harmadával magasabb szám az egy évvel korábbinál. 
A lakáshitelezés lényegében a 2008-as csúcsnak megfelelő szintre emelkedett nominálisan.
 
A lakosság teljes banki hitelállománya 6064 milliárd forintra rúgott szeptember végén, ennek 54%-volt lakáshitel és 17%-a szabad felhasználású jelzáloghitel. Ez utóbbiak nagy iramú törlesztése miatt a teljes háztartási hitelállomány nagysága a hitelezés felpörgése ellenére 3,3%-kal emelkedett csak az elmúlt egy évben, a lakáshitelek viszont ezen belül 8,8%-os, a személyi kölcsönök pedig 37%-os emelkedést mutattak. 
 
Szeptemberben már az új lakáshitelek csaknem 50%-a 5 évnél hosszabb kamatperiódusú volt. Igaz, a legfeljebb 1 éves kamatperiódusú lakáshitelek aránya kicsit nőtt az előző hónapokhoz képest: 15% volt. 
 
További részeletek a Portfolio.hu honlapon olvashatók.