[HVG] Adókedvezményt kaphat, aki hőszigetel

2013. 9. 1.

Már tárgyal a kormánnyal a lakossági energetikai pályázatok nyerteseinek nyújtandó szja-kedvezményről a fideszes EP-képviselő vezette szervezet.

Már tárgyal a kormánnyal a lakossági energetikai pályázatok nyerteseinek nyújtandó szja-kedvezményről a fideszes EP-képviselő vezette szervezet, értesült a Napi Gazdaság.

Glattfelder Béla, a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnöke a lapnak elmondta, elsősorban a személyi jövedelemadózásban látnak lehetőséget a kedvezmény bevezetésére. A platform a közelmúltban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, elsősorban az ágazati jogszabályok előkészítésében való együttműködésről.

Az együttműködés már megkezdődött a tárcával, amely a jövőben kiterjedhet pályázati konstrukciók, stratégiák kidolgozására is a politikus szerint. A szervezet elnöke szerint nagyobb forrásra is szükség lenne a közelmúltban kiírt és egyetlen nap alatt kimerített, a téglaépítésű társasházak energetikai korszerűsítését célzó pályázathoz hasonló konstrukciókra (ez esetben 834 millió forint állt rendelkezésre).

Ez és új pályázatok kiírása azonban elsősorban az állami kvótapiaci bevételek függvénye, manapság viszont viszonylag kedvezőtlenül alakulnak az árfolyamok. Jelenleg 4,30 euró körül van a kvóta árfolyama, közel 50 százalékkal gyengült az elmúlt tizenkét hónapban. A pályázati időszakon kívül gyakorlatilag halódik a piac.

Glattfelder egyébként nagyon optimista a megújulókkal kapcsolatban, szerinte a kormány által 14,65 százalékra emelt 2020-as megújulóenergia-részarány teljesülése időarányosan jól halad. Az Eurostat szerint 2011-ben a Magyarországon fogyasztott energiának mindössze 8,1 százalékát adták megújuló források.

Forrás: http://hvg.hu/ingatlan/20130822_Adokedvezmenyt_kaphat_aki_hoszigetel#utm_source=hvg_ingatlan&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_08_23&type-id=HvgRealEstate&user-id=1F40DC84&utm_content=normal