[HVG] Paks árának feléből az összes családi házat lehetne szigetelni

2014. 3. 28.

64 milliárd forintból az összes magyar családi ház leszigetelésére önfenntartó programot lehetne indítani.

Paks árának feléből, azaz 1,6 ezer milliárd forintból 25 év alatt megvalósítható lenne egy, az összes magyar családi ház leszigetelésére irányuló energiahatékonysági program, ám a fejlesztéseket már mindössze 64 milliárd forintból el lehetne indítani. Egy ilyen program segítségével a teljes felújításra szoruló, mintegy 2,5 millió, jellemzően „F” és „G” besorolású családi ház állományt „A” besorolásúvá lehetne fejleszteni, azaz gázfogyasztásukat akár 50%-kal lehetne csökkenteni – derült ki a Knauf Insulation szakértőinek elemzéséből.

A panelprogram mintájára megtervezett, több forrásból finanszírozott, hosszú távú felújítási koncepció már a második év után visszahozná az árát az államnak. A családi házak energiahatékonysági fejlesztése azért kiemelten fontos, mert Magyarország teljes energiafelhasználásának harmadát ezek fűtési és meleg víz igénye teszi ki.

Családi házainkban él az ország lakosságának nagy része, 7 millió ember, akik összesen 2,6 milliárd köbméter földgázt használnak el évente, miközben 8,75 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki a levegőbe. A teljes hazai családi ház állomány éves energia-megtakarítási potenciálja ráadásul duplája a tervezett két új paksi blokk éves energiatermelési potenciáljának. A Knauf Insulation által javasolt program 50%-kal csökkentené a felújított házak fűtési célú energiaigényét és károsanyag-kibocsátását.
 
Két és fél millió épület vár felújításra

A Knauf Insulation szakértői szerint egy országos szigetelési program elindítása lenne, mely kifejezetten a családi házakat célozná. Az összes hazai lakóingatlan, 3,9 millió épület mintegy 73%-a családi ház. Ebből a 2,85 millió épületből 2,5 milliót lenne érdemes energiahatékonysági állapotuk miatt szigetelni. Ha évente 4%-ukat, azaz 100 ezer házat látnának el korszerű szigeteléssel, a teljes rekonstrukció 25 évig tartana.

A Knauf Insulation által javasolt program 25 ezer embernek nyújtana munkát azoknál a kis- és közepes vállalkozásoknál, amelyek a szigeteléseket végeznék.

Forrás: itt