Jobban megéri energiahatékonyságra költeni, mint napelemekre – de a legjobb mind a kettőre

2019. 5. 23.

Lakásfelújításoknál gyakran jobban megtérülnek az energiahatékonysági beruházások, mint a napenergia hasznosítása. Egy átlagos lakás egyszerű átalakítása az energiahatékonysági szempontoknak megfelelően évente 18,5 százalékos hozamot eredményez, ami jelentősen meghaladja a tetőre helyezett napelemek megtérülését. Fontos ugyanakkor az is, hogy a két eszköz nem helyettesíti egymást, mindkettő nagyban hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez. 

Ideális esetben tehát az ingatlantulajdonosok kombinálják a kettőt, megvalósítanak energiahatékonysági beruházásokat, ezzel csökkentik az energiafelhasználást és javítják a kényelmet, és hasznosítják a napenergiát, amivel kiszolgálják a kisebb terhelést. Ha limitált költségvetéssel kell számolni, akkor az energiahatékonyságot célszerű előnyben részesíteni, derül ki az American Council for Energy Efficient Economy (ACEEE) számításából.

Az ACEEE külön foglalkozik újépítésű lakásokkal is, tanulmányában részletesen összehasonlítja az energiahatékonyság és a napenergia hasznosításának szempontjait.

Régi lakások esetében az ACEEE arra jut, hogy a legjobban megtérülő beruházás egy egyszerű energiahatékonysági felújítás, ami 10 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást. Egy ennél komolyabb energiahatékonysági felújítás, ami 29 százalék energiamegtakarítást eredményez, a magasabb költségek miatt hosszabb távon térül csak meg. A megtérülés ebben az esetben hasonlít a napelemek beépítéséhez, ha a lakástulajdonosok az előállított többlet villamos energiát fix kiskereskedelmi áron értékesítik. Fontos megjegyezni, hogy a számítások egy átlagos amerikai család otthona alapján készültek.