Kevesebb szénhidrogén juthat az iparnak Gázválság-terv készül - leállhat az EU gázkivitele

2014. 9. 3.

Az Európai Unió betilthatja a földgáz kivitelét és elrendelheti az ipari felhasználás korlátozását lakossága ellátása érdekében, ha reális veszéllyé válik az Oroszországból érkező import téli elakadása. Egy ilyen esetre Magyarország kész válságtervvel rendelkezik.

Leállhat az Európai Unió gázkivitele és kevesebb gázt kaphatnak az ipari felhasználók egy uniós tervezet szerint, amelyről a Reuters hírügynökség számol be az Európai Bizottsághoz közeli forrására hivatkozva. A tilalom, illetve a korlátozás akkor lépne életbe, ha reális veszéllyé válna az orosz gázimport elakadása az ukrajnai válság miatt, mert ekkor csak az előbbi piaci beavatkozásokkal lehetne gondoskodni a lakosság stabil ellátásáról.

A tranzit egy része Ukrajnán keresztül érkezik, amely az EU és Moszkva közötti politikai feszültség tárgya amiatt, hogy Oroszország kelet-ukrajnai katonai manővereket támogat. Kijev arra figyelmezteti a gáz nyugati vevőit, hogy Oroszország az export téli leállítására készül. Moszkva ezt tagadja, egyúttal arra hívja fel a figyelmet, hogy a vezetéket ukrán területen megcsapolhatják.

Miközben az oroszországi szállításoknak leginkább kitett délkelet-európai térség olajat és szenet viszonylag gyorsan importálhat új irányból, vezetékes gázhoz már nehezebben juthat, a cseppfolyós gáz (LNG) importjára pedig még nincs felkészülve. Az LNG-t hozó tartályhajók elsősorban az Atlanti-óceáni és a Földközi-tengeri kikötőbe futnak be, de az oda szállított gázt az európai kereskedők gyakran magasabb áron továbbexportálják a Reuters szerint ahelyett, hogy itt, a földrészen értékesítenék. Ennek a gáznak a továbbadását kellene az uniós illetékesek szerint letiltani, és a gázt az európai földalatti tárolókba juttatni.

A reexport adott helyzetben való tilalmát és az ipari felhasználás korlátozását már a 994/2010-es uniós rendelet is előírja. Múlt heti, ukrajnai és oroszországi tárgyalásai után Günther Oettinger uniós energiabiztos közölte, hogy az EU B tervvel készül arra, hogy lakosságát megóvja a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásának következményeitől.

Magyarországon a 265/2009-es kormányrendelet írja le, hogy ellátási zavar, illetve – két fokozatban megkülönböztetett – ellátási válsághelyzet esetén mely fogyasztók vételezése milyen arányban és mennyi ideig korlátozható.
Azt is meghatározza a rendelet, hogy mely fogyasztók milyen feltételek mellett nyúlhatunk a biztonsági tartalékhoz. Alapértelmezés, hogy nem korlátozható a lakosság, (adott határig) a rendszerüzemeltető és a közellátást biztosító intézmények gázellátása. A többi felhasználót alapvetően annak alapján sorolták be a nyolc korlátozási kategória valamelyikébe, hogy óránként mennyi gázt igényelnek, és abból mit állítanak elő. Ha a vételezés leállítására felszólított felhasználó továbbra is használ gázt, és ezt a rendszerirányító sem tudja megakadályozni, akkor a vétkes felhasználó büntetésül ötvenszer akkora árat köteles fizetni a gázért, mint amennyibe az a rendszerirányítónak került.

Folyik a bespájzolás
Az európai gáztárolókba lévő 70 milliárd köbméter gázból a földrész éves gázigényének a 15 százaléka elégíthető ki. A tárolók kihasználtsága 90 százaléknál tart. Július óta 35 százalékkal nőttek az európai gázárak. A hazai MMBF tárolójában jelenleg 1,55 milliárd köbméter gáz van, ezzel a biztonsági kapacitások már beteltek, és jelenleg a létesítmény (papíron) kereskedelmi célra elkülönített része telik. Az MFGT 1,67 milliárd köbméternél és körülbelül 40 százalékos töltöttségnél tart.

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/gazvalsag-terv-keszul-leallhat-az-eu-gazkivitele-434488