Koppenhága teljesen karbonsemleges lehet 2025-re

2019. 9. 1.

Koppenhága városvezetése 2013-ban jelentette be, hogy ők kívánnak lenni a világ első karbonsemleges fővárosa. Elég ambiciózus céldátumot is kitűztek ehhez: mindössze 12 évet adtak maguknak, 2025-re ígérve az átállást. A városvezetés friss jelentése szerint az elmúlt hat évben Koppenhága 42 százalékkal csökkentette a kibocsátást, és a megfelelő pályán áll a város ahhoz, hogy 2025-re elérjék a céljukat. Az egyik legfontosabb eszközük az energiahatékonyság javítása.

Az átállás több különböző területre fókuszál: tömegközlekedés fejlesztése, szennyező autók kiszorítása, biciklis infrastruktúra fejlesztése, energiaforrások kizöldítése.

Eközben folyamatosan zajlik az épületek energiahatékonyságának javítása: a régi épületek újraszigetelése mellett az új épületeknél eleve figyelembe veszik ezeket a szempontokat. Nordhavn városnegyedében például az új épületeket szenzorokkal szerelik fel, hogy jobban megérthessék, hogyan használják az energiát az épületek, és ennek megfelelően alakíthassanak az energetikai rendszereken.

via 444