Közvélemény-kutatás: a magyar lakosság 89 százaléka vár kormányzati intézkedést az épületek energiatakarékosabbá tételére

2020. 1. 8.

A magyar lakosság túlnyomó többsége szerint a magyar kormánynak az eddigieknél jóval több pénzügyi támogatást kéne biztosítania az épületek energiahatékonyságának növelésére. A Greenpeace friss közvélemény-kutatásából az is kiderül, hogy a magyarok ugyancsak túlnyomó többsége támogatja az olyan érdemi klímavédelmi intézkedéseket, mint a szélenergia újraengedélyezése, a szennyező energiák és járművek kivezetése, vagy a természettel összhangban működő ökológiai gazdálkodásból származó egészséges élelmiszerek áfacsökkentése.

A felmérésből egyértelműen kiderül: számos területen az eddigieknél jóval több érdemi klímavédelmi intézkedést vár a magyar lakosság.

A magyar társadalom egyértelmű többsége támogatja a klímavédelmi szempontból rendkívül káros Mátrai Szénerőmű közeljövőben történő bezárását is. A megkérdezettek háromnegyede szerint 2025 végétől nem kéne tovább működnie az éghajlatvédelmi szempontból káros erőműnek, ezzel szemben mindössze 16 százaléknyian ellenezték a javaslatot.

Az épületek energiahatékonyságára fordított kormányzati források növelését tekintve is egységesnek látszik a magyar társadalom. A megkérdezettek 89 százaléka szerint a kormánynak jobban kéne támogatnia az épületek energiatakarékosabbá tételét, míg alig 7 százaléknyian vélekednek ellentétesen a kérdésben.

A megkérdezettek 89 százaléka támogatja azt az elképzelést, hogy a természettel összhangban működő ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek forgalmi adóját csökkentsék le 5 százalékra. Mindössze a lakosság 8 százaléka tartja megfelelőnek a jelenlegi 27 százalékos adókulcsot. Az áfacsökkentéssel feltehetőleg nőne az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztása, mely kedvezően hatna a lakosság egészségi állapotára, számos faj, többek között a beporzók további védelmet kapnának, és csökkenne a nagyüzemi vegyszeres termesztésből származó széndioxid-kibocsátásunk.

Ugyancsak elsöprő többség támogatja az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását is: a javaslattal a megkérdezettek 83 százaléka ért egyet, és mindössze a magyarok 14 százaléka szerint felesleges kivonni a forgalomból a fosszilis energiahordozók felhasználásával gyártott, egyszer használatos műanyag szatyrokat.

Határozottan fellépnének a magyarok a szennyező anyagokat kibocsátó, ezáltal az éghajlatot és az egészségünket is károsító gépjárművekkel szemben is. A megkérdezettek 82 százaléka kiszorítaná a régi autókat a közutakról és akadályozná a hazánkba történő behozatalukat, míg mindössze 15 százalék szerint nincs szükség ezen a téren kormányzati intézkedésre.

A Greenpeace megbízásából a Závecz Research Közvéleménykutató Intézet a magyar lakosságra reprezentatív 1000 fős mintán országos közvélemény-kutatást végzett személyes adatfelvétellel 2019. november 1-10. között.

Forrás: Greenpeace