Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) működik a Jegybank szervezésében

2019. 4. 17.
Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője Magyar Nemzetnek adott Interjújából kidelrült, hogy az új lakások áfája körül a bizonytalanság ugyan megszűnt, de a hosszú távú, megfelelő szint megtalálása még nem került le a napirendről. 
 
A 2018. november 1-jéig építési engedélyt kapott lakásoknál 2023-ig alkalmazható 5 százalékos áfakulcs hatása, hogy a  2019-es befejezések egy része áttevődött 2020-ra, viszont 2021-től gyakorlatilag nem lát az MNB új lakásépítési projektet. Mivel jellemzően két, két és fél éves lefutása van egy fejlesztésnek, ezeknek a terveknek már meg kellene jelenniük. Ha nincs változás a jelenlegi szabályozási környezetben, akkor 2021 teljesen kieshet lakásfronton.
 
Beszélt arról is, hogy a falusi csoknak árfelhajtó hatása is lehet, mert az érintett településeken az ingatlanvásárlásra fordítható ötmillió forint alatti áron zajlott az elmúlt időszak adásvételeinek kétharmada.
 
A LITT-ről elmondta, hogy egy informális fórum abban az értelemben, hogy nincs jogszabályalkotási lehetősége. Elsősorban arra jött létre, hogy a párbeszédet segítse a szereplők között. A jegybankban az elmúlt években olyan tudás halmozódott fel, ami az ingatlanpiac szereplőinek fontos lehet. A kormányzat illetékes szereplői, az összes fontosabb szakmai érdekképviseleti szervezet, valamint a legnagyobb iparági szereplők is részt vesznek a fórumon.
 
A teljes cikket a Magyar Nemzet készítette.