Magyar diákok díjnyertes ötlete száll szembe az ételpazarlással

2019. 5. 20.
Hihetetlen mennyiségű étel megy a kukákba minden évben, miközben könnyen lehet, hogy a pazarlás helyétől nem messze valaki szívesen megenné a kárba menő élelmiszert. Ezen a problémán segítene három magyar gimnazista, akik innovatív megoldást találtak ki az ételpazarlás mérséklésére, ötletüket pedig már külföldön is díjazták - írta meg az NRGReport.
 
De mégis hogyan akar három magyar fiatal (Boér Bence, Tóth Ambrus és Szigeti Péter, a Fazekas Mihály Gimnázium tanulói) szembeszállni az egyre drasztikusabb mértéket öltő ételpazarlással? A FoodOverflow segítségével a felhasználók megoszthatják másokkal azokat az élelmiszereket, amikre nekik már nincs szükségük.
 
A felhasználók emellett értesítéseket kapnak arról, ha egy általuk feltöltött termék lejárati dátuma vészesen közeleg, egy térkép pedig megmutatja, pontosan hol vehető át az élelmiszer. Ha valaki útközben mégis meggondolná magát, bármikor visszavonhatja a felajánlást.
 
A jótett pedig nem marad viszonzatlanul, hiszen aktivitásukkal a felhasználók úgynevezett ételérméket (foodcoin) gyűjthetnek, illetve különböző rangokat érhetnek el, így láthatják, mennyit tettek az ételpazarlás ellen. A jövőbeli tervek között szerepel, hogy boltokban vagy éttermekben beváltható kupon is járjon az felajánlásokért.
 
A diákok fő célja most a felhasználók gyűjtése, ezt tartják az igazán nagy vízválasztónak, hiszen úgy érzik, addig nincs értelme előre tervezniük, amíg nincs, aki használja az oldalt.
 
A FoodOverflow első alkalmazását éppen saját iskolájukban tervezik, mivel a Fazekasnak amúgy is van már egy alkalmazása, így először abba építenék bele az általuk tervezett rendszert. A tantermek között így meg lehetne osztani a szendvicseket.