[Napi.hu] Felmérik a lakóépületek energetikai jellemzőit

2013. 7. 18.

Két határozatban járult hozzá a kormány ahhoz, hogy a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft. felmérje, potenciálisan mennyi energia takarítható meg a lakásokban, illetve akciótervet dolgozzon ki az állami középületek energetikai felújítására - a határozatok a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg.
 

Felméreti a kormány a lakó- és középületek energetikai jellemzőit. A kormánynak azért kellett határozatot hoznia a projektekről, mivel azok költségei meghaladják az egymilliárd forintot, egyenként 1 milliárd 196 millió forintba kerülnek. A teljes költséget a környezetvédelmi operatív program állja.

Az első projekt kiindulópontja az, hogy az ország által felhasznált energia 40 százaléka a lakásokban fogy el, fűtésre, hűtésre és melegvíz készítésre, és a 4,3 millió lakás 70 százaléka nem felel meg az energetikai elvárásoknak.

A megbízottnak ki kell dolgoznia a felújítás finanszírozásának változatait, és fel kell mérnie azt is, hogy a lakosság mennyire hajlandó azt igénybe venni. A megújuló energiaforrások alkalmazhatóságát is vizsgálnia kell.

A középületeknél rangsort kell felállítani a felújításra, majd ebből kiválasztva 50-100 épületet, ki kell dolgozni a felújítás műszaki és költségvetési koncepcióját. Az uniós normáknak megfelelően a középületek 3 százalékát kell energetikailag felújítani 2020-ig.

A munkát végző társaság 2000 júniusában alakult Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Kht. néven, mint a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (a főváros és Pest megye volt a hatásköre) felügyelete alatt működő koordinációs szervezet. 2009. január 1-től kft-ként, Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. néven működik tovább.

A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsot időközben egy törvény megszűntette. Ezért 2012. január 1-je óta a társaság új tulajdonosa az állam, amelynek nevében a tulajdonosi jogokat a területfejlesztésért felelős miniszter gyakorolja.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/felmerik_a_lakoepuletek_energetikai_jellemzoit.559558.html?utm_source=Napi.hu_hirlevel&utm_medium=Hirlevel&utm_campaign=Napi.hu_hirlevel_kiemelt_cikkek