Napi.hu: Így szakadt szét Magyarország - térképen a különbségek

2017. 3. 24.

Harmincháromszoros a különbség a tízezer lakosonként legtöbb és a legkevesebb lakást építő magyarországi megyék között. A KSH térképre és grafikonra tette a megyei adatokat.

Az elmúlt évben az ország egészében 31 százalékkal több új lakás épült, mint egy évvel korábban, s minden településtípusban élénkülést regisztrált a KSH: a megyei jogú városokban (49 százalék) és a fővárosban (44 százalék) az átlagnál nagyobb mértékben.

A megyék többségében emelkedett az épített lakások száma, leginkább Fejérben, ahol 2-szer annyi lakás kapott használatbavételi engedélyt, mint az előző évben. Ugyanakkor Nógrád, Baranya, Békés, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben folytatódott a lakásépítések mérséklődése (17-32 százalékkal).

Országos átlagban tízezer lakosra 10,2 új építésű lakás jutott. Az átlag mögött drámaiak a különbségek. Győr-Moson-Sopron megyében 33,4 új lakás jutott tízezer lakosra, Nógrádban pedig 1,2. Az átlagot egyedül Csongrád hozta, 10,3 lakással. Az átlagnál jobb teljesítmény összesen három megye és a főváros produkált, sorrendben Győr-Sopron, Pest, Budapest, Vas, nyolc megye pedig az átlagos felénél is kevesebb új lakással gyarapodott tízezer lakosonként. Az interaktív grafikont itt nézheti meg.

Százezer lakosra jutó lakásépítés 2016-ban. Forrás: KSH

Az építésügyi szakhatóságok 2016-ban összesen 31 559 egyszerű bejelentésről szereztek tudomást, illetve új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 2,5-szer több, mint 2015-ben. Az ország valamennyi megyéjében bővült a bejelentett lakásépítések és a kiadott építési engedélyek száma, legjelentősebben, 4,6-szeresére Somogy megyében.

Tízezer lakosra jutó épített lakások száma 2016-ban. Forrás: KSH

Forrás: Napi.hu