Nekilódultak a háztartási energiaárak Európában

2019. 5. 22.

Az Európai Unióban az áram és a gáz ára is emelkedett 2017 és 2018 második féléve között. Az Eurostat adatai szerint Magyarország azért nem is áll olyan rosszul - írta meg a Napi.hu

Az Eurostat szerint tavaly - 2017 második feléhez képest - a háztartások számára a villamos energia átlagosan 3,5 százalékkal, a gáz pedig 5,7 százalékkal drágult. A 21,1 eurós egységárú áram azonban így is csupán 0,1 euróval volt több (100 kilowattórára (kWh) számoltan mint az elmúlt 10 év korábbi csúcsára, amit 2015 második felében mértek.
 
 
 
A háztartási gázárak a tagállamok között eléggé nagy szórást mutattak; Magyarországon, Romániában és Horvátországban 4 euró alatt volt az egységár (100 kWh), Hollandiában, Spanyolországban, Dániában és Olaszországban 9 euró körül, míg Svédországban több mint 12 eurót kellett ugyanennyi gázért fizetni. Az EU-ban az adók és illetékek átlagosan több mint egyharmadát (37 százalékát) tették ki a háztartási áramáraknak, a gázár esetében ez picivel több, mitn egynegyede (27 százalék).
 
 
 
 
Változás jöhet a villanyóráknál 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium dolgozik az úgynevezett okos mérés háztartási alkalmazásának megvalósításán, amellyel a mostaninál jóval kedvezőbb tarifák is elérhetők lesznek - mondta Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár.